main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Foto ter illustratie (ANP)
15 oktober 2019 — 17:07

VVD-kamerlid over doodstraf Irak: ‘Als je daar brute oorlogsmisdaden pleegt, neem je risico’

VVD-kamerlid Dilan Yeşilgöz vindt dat mensen die naar Syrië of Irak zijn vertrokken het risico hebben genomen om de doodstraf te krijgen. Ze vindt daarom dat er ‘pragmatisch moet worden omgegaan’ met het hanteren van de doodstraf in Iraakse rechtbanken. Deze uitspraak schiet GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik in het verkeerde keelgat.

Van Ojik reageert via Twitter op de uitspraken van Yeşilgöz in het interviewprogramma op Radio 1. “We moeten pragmatisch omgaan met dat Iraakse rechtbanken de doodstraf hanteren”, vertelt Yeşilgöz. “Hoe zie je dat in hemelsnaam voor je?”, vraagt Van Ojik zich op Twitter af.

“Als je brute oorlogsmisdaden pleegt in een land dat de doodstraf heeft, neem je het risico dat je die krijgt”, zegt Yeşilgöz. Ze krijgt bijval van voormalig VVD-kamerlid Han ten Broeke. “Dit is de realpolitik en dit zijn de vuile handen die je helaas moet maken om een factor te worden en je belangen te projecteren. De rest van de politiek projecteert alleen zijn morele verhevenheid waar in de wereld helemaal niemand naar luistert.”

Op dit moment zijn felle discussies over of Nederland IS-strijders of kinderen daarvan uit Irak en Syrië moet terughalen en hier moet berechten. CDA en VVD zijn tegenstander en de andere coalitiepartijen ChristenUnie en D66 willen dit juist wel.

LEES OOK: CDA niet blij met draai VVD rond terughalen IS-kinderen.

Door: Jasper van Loo

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier