WNL

‘Onbehoorlijk dat GroenLinks-Kamerlid telefoongesprek filmt zonder te melden’

Frans van Drimmelen, een van de oprichters van de beroepsgroep Public Affairs, noemt het “onbehoorlijk” dat GroenLinks-Tweede Kamerlid Paul Smeulders een telefoongesprek met een recruiter heeft gefilmd, zonder te melden dat hij het gesprek opnam. Dat zei Van Drimmelen in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Smeulders bracht vandaag via een video naar buiten dat hij via een recruiter door tabaksfabrikant Imperial Tobacco is benaderd voor een functie bij het bedrijf.

“Schaamteloos dat tabaksfabrikanten Tweede Kamerleden polsen om voor hen te werken en het partijstandpunt te helpen veranderen. Op deze manier gebruiken zij een sluiproute om de strenge lobbyregels te omzeilen en zo invloed te hebben op overheidsbeleid. Als partij zijn wij hiervan niet gediend”, zei Smulders eerder daarover tegen het Algemeen Dagblad.

Opnemen

“Laten we eerst maar even zeggen dat echt heel onbehoorlijk is, om als je iemand aan de telefoon hebt, zonder dat te vertellen, zoiets opneemt”, begint Van Drimmelen als zijn mening wordt gevraagd over de video van het GroenLinks-Kamerlid. “Als jij en ik dat zouden doen bij een politicus, zou de wereld te klein zijn.”

‘Domme actie’

Verder vindt Van Drimmelen de manier van werken van de recruiter niet slim. “En zeker niet als het gaat om zo een gevoelig onderwerp als roken.” Hoewel het volgens Van Drimmelen niet verboden is, snapt hij de manier van werken niet. “Het is een heel rare manier van doen.”

Volgens Van Drimmelen laat de video verder zien dat het bedrijf weinig gevoel heeft voor de politieke verhoudingen in het land, door een Kamerlid te benaderen die zelf fel tegen roken is. “Dus ze hebben denk ik wel écht een public affaires-professional nodig. Het is echt een domme actie.”

Door: Thijs Kroezen