main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Geert Wilders en collega Fleur Agema.
17 september 2019 — 15:39

Coalitie positief over troonrede, oppositie kritisch op plannen: ‘Kabinet slaat plank mis’

Politieke partijen in de Tweede Kamer hebben wisselend gereageerd op de troonrede die vandaag door koning Willem-Alexander werd uitgesproken. De coalitie is positief, de oppositie reageert voor de camera’s van de NOS teleurstellend op de voornemens van het kabinet.

“Het kabinet slaat de plank mis”, zegt SP-leider Lilian Marijnissen na afloop van de troonrede. “Ik heb over lonen niks gehoord. Die lonen stijgen nauwelijks, maar de kosten van het dagelijks leven wel. Veel te weinig mensen profiteren mee van de economische groei.”

Thierry Baudet van Forum voor Democratie had de boodschap van het kabinet graag anders gezien. “Er worden geen keuzes gemaakt, geen dingen gezegd die pijn doen, terwijl die wel gaan optreden. Wij gaan er de komende jaren op wijzen dat de plannen Nederland heel veel geld gaan kosten.”

LEES OOK: Koning in troonrede: ‘Economische groei zal komende jaren minder worden’

Niet genoeg

PvdA-leider Asscher en GroenLinks-voorman Klaver stippen het onderwijs aan als zorgenkindje. “De maatregelen blijven uit”, zegt Asscher. “Het kabinet is heel trots dat het met de economie goed gaat, maar het lijkt of ze het lerarentekort niet zien. Ik ben nog niet tevreden.” Volgens Klaver is het niet goed genoeg. “Er is een kans om meer te investeren in bijvoorbeeld het onderwijs, maar dat gebeurt niet.”

Volgens Geert Wilders van de PVV worden de Nederlanders tekortgedaan en is het nu vooral afwachten wat er van de plannen terecht gaat komen. “Alles wat Rutte heeft beloofd de laatste jaren is niet uitgekomen.” DENK-voorman Kuzu noemt het een goednieuwsshow en heeft er weinig vertrouwen in dat mensen in het land het gaan merken.

Optimistisch

Bij de coalitiepartijen is het optimisme een stuk groter. “De troonrede is optimistisch met een vleugje realisme”, zegt Rob Jetten van D66. Klaas Dijkhoff van de VVD is het met hem eens. “Er is reden tot optimisme in de troonrede, maar niet tot jubelen.”

Volgens CDA-leider Pieter Heerma worden er in de troonrede “hele goede prioriteiten” gesteld over onder meer lastenverlichting en de woningmarkt. “Maar die plannen moeten ook in de uitvoering goed gaan. We hebben heel veel te doen in de komende anderhalf jaar.” Ook premier Rutte stelt op Twitter dat er veel te doen is.

Door: Mark Broersma

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 28 januari 22.10 uur
Station Amsterdam Centraal gaat grondig op de schop

Station Amsterdam Centraal staat een grote verbouwing te wachten. Het station gaat grondig op de schop. En dat is niet voor het eerst. Al eerder…

Lees meer

Wopke Hoekstra: schade door relschoppers wordt volledig opgevangen

Onverzekerde winkeliers die schade hebben opgelopen door de rellen van de afgelopen dagen kunnen een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dat zegt minister van…

Lees meer

Merijn Heijnen (46) is al vier jaar met pensioen dankzij een zuinig leven

De 46-jarige Merijn Heijnen woont in een mooi appartement, vlakbij het strand in het goed betaalbare Goa, India, samen met zijn vrouw. En het mooiste…

Lees meer

RIVM: 4774 nieuwe coronabesmettingen, iets onder gemiddelde

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 4774 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er meer dan dinsdag, toen het RIVM…

Lees meer

Brexit brengt Britten naar Nederland: ‘Drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad’

Nu de Britten weer ‘in control’ zijn, kijken Britse bedrijven vaker naar Nederland als oplossing om hun klanten in de Europese Unie goed te blijven…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug