main-logo NPO Start
Word lid
Stand van Nederland - 12 september 2019 — 12:16

CBS: ‘Ene helft Nederlanders heeft meer koopkracht, andere helft minder’

Hoewel de koopkracht gemiddeld met 0,3 gestegen is, daalde de koopkracht vorig jaar voor 48 procent van de Nederlanders, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Werknemers ervaren een koopkrachtstijging van 1,8 procent, terwijl gepensioneerden een koopkrachtdaling ervaren van 0,5 procent.

Niet elke werknemer profiteerde van de koopkrachtstijging. De werknemers die in 2018 een betere baan vonden trekken het gemiddelde sterk omhoog. Bij 20 procent van de bevolking steeg de koopkracht zelfs met 10,8.

Pensioenfondsen

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS laat aan NOS weten: “Het is altijd zo dat de koopkracht van werkenden zich beter ontwikkelt dan van gepensioneerden. Gepensioneerden ontvangen een pensioen en moeten het daarmee doen.”

De achteruitgang in de koopkracht van gepensioneerden is te verklaren doordat veel pensioenfondsen vanwege te lage dekkingsgraden de pensioenen niet konden aanpassen aan prijsstijgingen. Dit jaar lijken de twee grootste pensioenfondsen van Nederland de dekkingsgraad helemaal niet te halen, waardoor er flink gekort zal worden op pensioenen.

Honderden euro’s per maand

Manon van der Kaa, directeur van seniorenbond KBO-PCOB betreurt de cijfers en roept de politiek op tot actie zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. “Het gaat niet alleen om de slechte cijfers van het afgelopen jaar. Al tien jaar daalt de koopkracht van ouderen. Sommige groepen zijn in die tijd 12 procent achteruitgegaan. Dat scheelt soms wel honderden euro’s per maand. Er moet nu echt wat gebeuren.”

LEES OOK: Zo kun je stijgen in koopkracht (maar makkelijk is het niet)

 

Door: Gemme Burger

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Op1

  • Boeren hebben alternatieve stikstofcijfers naar buiten gebracht die een ander beeld geven dan het RIVM. Hebben zij gelijk en wat betekent dit voor het stikstofbeleid? Politiek verslaggever Joost Vullings en CDA-Kamerlid Jaco Geurts legden uit
  • Integratiedeskundige Keklik Yücel en columnist Özcan Akyol over het verhoor van imam Suhayb Salam van de al-Fitrahmoskee in het onderzoek naar buitenlandse inmenging bij moskeeën in Nederland
  • En Carnaval is meer dan alleen verkleden en veel drinken. Daar zijn Kamerleden Thierry AartsenLilianne Ploumen en Martijn van Helvert het over eens. Samen met professor Herman Pleij, emeritus-hoogleraar middeleeuwse letterkunde, praten zij over het maatschappelijk belang van het feest
Huiseigenaar is 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke lasten

Huiseigenaren zijn dit jaar gemiddeld 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten dan in 2019. De stijging ligt fors hoger dan die van vorig jaar…

Lees meer

‘Supermarkten en tankstations moeten sigaretten uit schappen halen’

Ondernemers met een supermarkt of tankstation moeten sigaretten komend jaar al uit de schappen halen. Dat wil althans een meerderheid van de Tweede Kamer. Die…

Lees meer

De lonen zijn gestegen, maar heeft u ook meer geld uitgegeven?

Hoe meer geld je als consument in je portemonnee tegenkomt, hoe groter doorgaans de neiging is om dat geld uit te geven. Afgelopen jaar stegen…

Lees meer

Omzet bouw stijgt, maar minder dan eerder: ‘Wachten op stikstofoplossingen’

In de bouw zagen ze de omzet in het laatste kwartaal van 2019 stijgen, maar dat is wel de laagste kwartaalgroei in vier jaar tijd….

Lees meer

Rust keert terug bij boerenprotest, tractoren verlaten Den Haag

De meeste boeren in Den Haag houden hun protest voor gezien. Zij wilden naar het ministerie van Landbouw lopen, maar werden door de ME teruggedreven…

Lees meer