main-logo NPO Start
Word lid
De Zaak Van Je Leven - 11 september 2019 — 14:39

Moeder van vermoorde Mariska Peters doet haar verhaal: ‘Je wereld staat stil’

De 21-jarige Mariska Peters werd in 2015 verkracht en vermoord door haar eigen oom. In De Zaak van je Leven vertelt haar moeder Corry Tamerus over de verdwijning, het verlies, en de band die ze nog steeds met haar dochter heeft. “Ik rook vaak nog een sigaretje met haar, als ik bij haar ben.”

Toen Mariska op een dag verdween, en niet meer op haar werk verscheen, stapte haar moeder naar de politie. “Je gaat rare dingen denken. Zou ze ontvoerd zijn? Zou ze in een bordeel gestopt zijn? Dat soort dingen.”

De ouders organiseren zoektochten, verspreiden folders, en vragen om extra inzet van de politie, die de zaak in eerste instantie weinig prioriteit geeft.

Zenuwslopende uren

“Wij hoorden dat er een vrouw was gevonden op de Hatertse Vennen.” De ouders gaan dan nog een aantal zenuwslopende uren tegemoet, voordat de onzekerheid ten einde is. “Dan duurt die dag heel lang.”

Uiteindelijk komt dan toch het bericht: ze is gevonden. “De rechercheurs kwamen ’s avonds vertellen dat het Mariska was. Dat is op dat moment ongelooflijk”, zegt haar moeder.

Ook voor de vader van Mariska, Marcel Peters, is de schok enorm. “Er gaat van alles door je heen. Je gaat kapot. Je wilt het niet geloven, maar toch is het zo.”

‘Een andere Mariska’

Dan volgt nog een moeilijk moment voor de ouders. Zij moeten naar het mortuarium om hun dochter te identificeren. “Het was een hele andere Mariska”, zegt haar vader. “Ze had daar twee weken gelegen. Ze zag er anders uit. Ik ging kapot. De grond zakt dan onder je voeten vandaan.”

Als de oom van Mariska wordt opgepakt als verdachte is haar moeder geschokt. Kort daarvoor liep hij nog mee in de stille tocht die voor Mariska werd gehouden “Vol ongeloof hoor je dat. Dan staat je wereld even stil.”

LEES OOK: Hoe de oom van Mariska Peters zijn nichtje doodde, maar voorop liep in de stille tocht

Vooral door de betrokkenheid van oom Johan, kan Corry niet geloven dat hij de dader zou zijn. “Hij hielp met zoeken. Je gaat nadenken: hebben we iets gemist?”

Naast haar opa

Corry gaat nog vaak langs het graf van Mariska. “Ze ligt naast haar opa, dat wilde ze graag”, zegt haar moeder. “Soms hebben we hele gesprekken met elkaar. Dat klinkt misschien raar, maar voor mij is dat zo. Mariska rookte, maar ze rookte nooit waar haar vader bij was. Dus nu ga ik vaak met haar een sigaretje roken, als ik bij haar ben. Dat blijf ik doen. Gezamenlijk een sigaretje roken.”

De aflevering van De Zaak van je Leven over Mariska Peters is vanavond te zien om 20.25 op NPO 2.

Door: Tom Janssen

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

In een paar jaar tijd zag Janneke Willemse, beurscommentator en RTL Z presentatrice, haar beleggingsbedrag verdriedubbelen. Hoe ze dat heeft gedaan beschrijft ze in het boek ‘Blondjes Beleggen Beter’ dat deze week verschijnt. Benieuwd naar haar verhaal? Luister om middernacht naar ’t Wordt Nu laat op NPO Radio 2 met Carolien Borgers.

Vannacht om 0.00 uur op

Stand van Nederland: de eeuwige jeugd

De Nederlander wordt steeds ouder, maar wil wel gezond en mooi oud worden. Stand van Nederland duikt in de economie van de eeuwige jeugd.

Donderdag om 22:10 op
Deze wetenschapper ontwikkelt een levenselixer om veroudering te voorkomen

Een levenselixer die het ouder worden tegen kan gaan? Dat is in de toekomst misschien werkelijkheid. Verouderingsbioloog Peter de Keizer test dit al jaren op…

Lees meer

Werkbezoek Tweede Kamer aan Rusland gaat niet door na weigeren Sjoerdsma

Het geplande werkbezoek van de Tweede Kamer aan Rusland gaat niet door, zo heeft de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken dinsdag besloten. De reden is dat…

Lees meer

Huisarts voor derde keer opgepakt op verdenking seksueel misbruik

Een 50-jarige huisarts uit Brunssum is maandag voor de derde keer opgepakt op verdenking van seksueel misbruik. Twee patiënten deden aangifte tegen hem, schrijft ANP…

Lees meer

Wat te doen nu spaarrente op nul staat? ‘Sparen is gevaarlijker dan beleggen’

De spaarrente ligt rond de nul procent en de pensioenfondsen dreigen de pensioenen te korten. Daarom zoeken steeds meer Nederlanders naar een andere manier om…

Lees meer

Een miljoen Nederlandse gezinnen hebben te weinig spaargeld

Een miljoen Nederlandse gezinnen zijn bij tegenspoed niet in staat om €2000 op te brengen. Dit blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Meer…

Lees meer