WNL

Marcouch wil hardere aanpak salafistische organisaties: ‘Ze infecteren onze jongeren’

Ahmed Marcouch wil een verbod op salafistische organisaties die jongeren proberen te beïnvloeden. “Deze salafistische organisaties zijn in staat om jongeren in onze buurten via allerlei kanalen te infecteren. Daar lopen hun ouders ook tegenaan”, zegt de burgemeester van Arnhem in WNL Op Zondag op NPO1.

Toch is een verbod maar “een deel van de oplossing”, zegt Marcouch. “Die salafistische organisaties zijn antidemocratisch. Die rechtsvormen moet je dus aanpakken. Dat zijn verenigingen, stichtingen, maar ook andere kanalen. Simpele oplossingen voor dit probleem bestaan niet. Het vind plaats in een mondiale context.”

Nederland moet alles doen wat de rechtstaat toestaat om salafisme aan te pakken, zegt Marcouch. “Daarbij hoort ook een verbod, zoals we bijvoorbeeld bij pedovereniging Martijn hebben gedaan. Het feit dat ze het verheerlijken, en anderen geen strobreed in de weg leggen, was reden genoeg om het te ontmantelen. Het kan dus wel.”

‘Psychische ziekte’

Rechtsgeleerde Afshin Ellian ziet ook overeenkomsten tussen pedofielenvereniging Martijn en salafistische organisaties. “Het is gewoon een psychische ziekte”, zegt Ellian. “Als je salafist bent, dan denk je dat de wereld terug moet naar 1500 jaar geleden. Homo’s moeten worden opgehangen of van een flat gegooid. Vrouwen moeten mishandeld worden. Afvalligen moeten worden gedood. Iedereen gaat naar de hel behalve de salafisten.”

Ellian waarschuwt voor de risico’s die het westen nog altijd loopt door de dreiging van IS. “Als je kijkt naar het laatste rapport van de veiligheidsraad over Islamitische Staat, dan zijn er nog 30.000 IS-strijders actief in Syrië en Irak. Ze waarschuwen dat aan het einde van dit jaar de aanslagen weer gaan beginnen wereldwijd.”

Radicalisering

Ook Marcouch vreest dat de dreiging vanuit IS nog altijd ernstig is. “Volgens de veiligheidsdiensten is er in Nederland nog steeds het een na hoogste dreigingsniveau. Dat betekent dat we met z’n allen alert moeten zijn. Radicalisering is nog steeds urgent en gevaarlijk.” Dat vraagt volgens Marcouch niet alleen om een harde aanpak vanuit politie, justitie en de veiligheidsdiensten. “Ook vanuit de preventieve hoek, de opvoeders, moeten we iets doen. Organisaties die willens en wetens met geld uit het buitenland onze kinderen infecteren, moeten echt steviger aangepakt worden”

Kijk hier de hele aflevering van WNL Op Zondag terug op NPO Start.

Door: Redactie

Exit mobile version