WNL

Misdaadjournalist Yelle Tieleman: ‘Criminelen steeds harder’

Misdaadjournalist Yelle Tieleman ziet dat criminelen tegenwoordig minder rekening houden met een bepaalde ethiek dan vroeger. “Je bleef van elkaars familie af. Dat is niet meer zo.”

Dat zei hij in het programma ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2. Tieleman werkt als misdaadverslaggever bij het AD en komt binnenkort met een boek over de tbs-kliniek waar

“Het woord vergismoord staat volgens mij tegenwoordig zelfs in de Van Dale”, zegt Tieleman. “We hebben het al vaker gezien de afgelopen jaren, maar ik vind het nog steeds zo ongelooflijk bizar dat je iemand die er niks mee te maken heeft, uit het leven schiet.”

Tieleman ziet zeker dat oude morele pijlers als ‘je blijft van iemands familie’ af in het criminele milieu niet meer heilig zijn. “Wat je nu ziet is dat de broer van de kroongetuige is vermoord uit wraak. We hebben afgehakte hoofden gezien op stoepen in Amsterdam. Dat is niet wat je vroeger in Nederland zag.”

Hij denkt dat het afgeven van een signaal belangrijker is geworden en dat daarom steeds meer de extremen moeten worden opgezocht. “Misschien ook wel geïnspireerd door andere landen.”

Tieleman is gefascineerd door de manier waarop jongemannen in de criminaliteit terechtkomen, zoals bijvoorbeeld de Utrechter Nabil B., die uit een ‘modelgezin’ afkomstig is en toch op het verkeerde pad belandde.

LEES OOK: OM eist 28 jaar cel voor doodschieten broer van kroongetuige Nabil B.

 

 

Door: Redactie

Exit mobile version