main-logo NPO Start
Word lid
WNL Tegenpolen - 20 juli 2019 — 22:13

Fel migratiedebat tussen Ten Broeke en Duk: ‘We kunnen de massa-immigratie niet aan’

Europa moet vluchtelingen duidelijk maken dat de Europese grenzen ondoordringbaar zijn en dat mensen uit Afrika niet worden toegelaten. Volgens journalist Wierd Duk is dat dé manier om de vluchtelingenstroom naar Europa te stoppen. Volgens Han ten Broeke zeurt Duk echter alleen maar over migratie zonder echte oplossingen aan te dragen, blijkt uit een fel debat in het programma WNL Tegenpolen op NPO Radio 1.

Volgens Ten Broeke, directeur politieke zaken bij het Haags Centrum voor Strategische Studies, ligt de sleutel in het oplossen van het migratieprobleem in de economie, door afspraken te maken met Afrikaanse landen zodat hun mensen niet onze kant op komen.

Ondermijnen

Volgens Duk interesseert de mensen in Nederland het verhaal over handel echter niet. “Het gaat over het ideologische verhaal. Wat willen we nu? We willen de massa-immigratie niet. We kunnen het niet aan. Als wij die massa-immigratie gaan faciliteren, ondermijnen wij onze Europese samenleving.”

LEES OOK: Journalist Wierd Duk overweegt politieke carrière: ‘Te makkelijk om aan de kant te staan’

Ten Broeke erkent dat zijn oplossingen misschien wat saai klinken, maar volgens hem is dit de enige manier. “Jij zeurt alleen maar over migratie, ik doe er wat aan”, zegt hij tegen Duk. “Ik probeer invulling te geven aan de gedachte dat Europa een fort is waarbij je de ophaalbruggen zelf kunt bedienen.”

Stromen opdrogen

Volgens Duk moet er out of the box worden gedacht als het gaat om oplossingen rond de migratieproblematiek. “Je moet niet meer militair ingrijpen, zoals in Irak en elders, en pleiten voor opvang in de regio en dat faciliteren. Je moet aan de kant gaan staan van Orbán en Salvini en aan je eigen mensen laten zien dat je iets doet. Begin met die veerdienst tussen Libië en Europa tot een einde te brengen en schepen als Sea Watch duidelijk te maken dat wat zij doen mensensmokkel is.”

De Telegraaf-journalist en opiniemaker vindt dat er vooral een krachtige boodschap vanuit Europa moet komen. “Maak duidelijk dat je die mensen niet toelaat. Denk je dat die vluchtelingenstromen vanuit Afrika dan niet zullen stoppen, als ze weten dat ze hier niet heen hoeven te gaan om gebruik te maken van onze sociale vangnetten? Op het moment dat zij zich daarvan bewust zijn, drogen die stromen op. Maar de politieke wil moet er zijn.”

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Met 21.000 voorkeursstemmen kwam Maurits von Martels begin 2017 in de Tweede Kamer terecht voor het CDA. Daarvoor was hij melkveehouder en wethouder in Dalfsen. Want we kunnen wel wat meer boerenverstand gebruiken in de Kamer, aldus de politicus. Hoe kijkt hij aan tegen de stikstofproblematiek? En welke muziek luistert hij graag? Je hoort hem om middernacht op NPO Radio 2 bij Carolien Borgers.

Vannacht om 0.00 uur
Automobilist gebruikt lachgas en filmt eigen achtervolging

Een 23-jarige man is woensdagavond aangehouden in Ede nadat hij al rijdend lachgas gebruikte. De bestuurder filmde vervolgens zijn eigen achtervolging met een telefoon, meldt…

Lees meer

Treinreiziger even vaak op tijd als vorig jaar, meer reizigers

NS-reizigers kwamen afgelopen jaar in bijna 93 procent van alle treinritten op tijd aan en het aantal reizigers is flink gestegen. Dat blijkt uit de…

Lees meer

‘Minder aantal mensen viert Sinterklaas, lootjes trekken met Kerst wordt populairder’

In 2015 vierde 61% van de Nederlanders Sinterklaas, in 2019 is dat 50 procent. Lootjes trekken met Kerst wordt populairder: in 2015 deed 16 procent…

Lees meer

‘Rookruimtes moeten uiterlijk 2022 verdwijnen’

Alle rookruimtes moeten uiterlijk 2022 zijn verdwenen. In alle openbare gebouwen, overheidsinstellingen en in het bedrijfsleven gaan de roomruimtes daarmee eerder dicht dan was afgesproken….

Lees meer

Vermist meisje Marley (11) teruggevonden na AMBER Alert, vader is aangehouden

Het vermiste 11-jarige meisje uit Lelystad, voor wie eerder donderdag een Amber Alert was verspreid, is terecht. Haar vader is aangehouden. Het meisje was uit…

Lees meer

AMBER Alert voor vermiste Marley (11) uit Lelystad

Er is een AMBER Alert verspreid voor Marley (11) uit Lelystad. Zij wordt sinds woensdag vermist en zou in gezelschap zijn van haar vader, meldt…

Lees meer

Stikstof spoedwet door Kamer zonder linkse steun

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de spoedwet voor de aanpak van het stikstofprobleem waarmee het kabinet de woningbouw vlot wil trekken, meldt het ANP….

Lees meer

Pas op! ‘Criminelen richten zich in 2020 op mobiel bankieren’

Mensen die gebruik maken van mobiel bankieren moeten komend jaar oppassen. Volgens het Russische IT-beveiligingsbedrijf Kaspersky richten cybercriminelen zich volgend jaar waarschijnlijk op apps voor…

Lees meer