WNL

NRC: Waakhond voor de media is volledig stuurloos

NRC: Waakhond voor de media is volledig stuurloos

Er heerst grote chaos en stuurloosheid bij het Commissariaat voor de Media, schrijft NRC. De voorzitter Madeleine de Cock Buning is vorige week per direct vertrokken. Daarna ontstond er spanning  door de vertrekregeling voor De Cock Buning. Zij zou de komende tien jaar recht hebben op 6,5 ton aan wachtgeld, terwijl er intern kritiek zou zijn op haar functioneren.

Er is geen opvolger voor de afgezwaaide voorzitter. Een ander collegelid is geschorst. De enige overgebleven bestuurder van het Commissariaat voor de Media, Jan Buné, heeft bij zijn herbenoeming in 2018 een berisping voor minister Arie Slob (Media, ChristenUnie) verzwegen, zo blijkt uit onderzoek van NRC. Buné kreeg een berisping van de tuchtrechter vanwege “onzorgvuldig en ondeskundig” handelen als accountant.

Collegelid Eric Eljon werd geschorst door minister Slob vanwege het publiceren van een roman over de mores van Hilversum. De minister sprak van een “vertrouwensbreuk”.

Russische connectie

Onder de vijftig medewerkers van het Commissariaat bestaat een hoog verloop, van gemiddeld twintig procent per jaar. Er is onderling wantrouwen, medewerkers voelen zich onveilig en er worden al jarenlang veel externe krachten ingehuurd.

Daarnaast hebben leidinggevenden nevenfuncties die op gespannen voet staan met de werkzaamheden van de toezichthouder. Buné is bijvoorbeeld voorzitter van de boekhoudcommissie van de Russische Mail.Ru Group, een internetbedrijf dat in verband wordt gebracht met censuur.

LEES OOK: Commissariaat van de Media na klachten over PVV-video: ‘Partij bepaalt inhoud’

Door: Productie WNL

Exit mobile version