main-logo NPO Start
Word lid
16 juli 2019 — 14:43

Man van Kellyanne Conway: ‘Trump is een racistische president’

De New Yorkse advocaat George Conway en echtgenoot van Kellyanne Conway, een belangrijke consulent van Donald Trump, heeft zich fel uitgesproken tegen de recente aanval van de Amerikaanse president op vier vrouwelijke congresleden. Conway noemt de tweets van Trump “racistisch tot in de kern” en “buiten de grenzen van menselijk fatsoen”.

De Filipijns-Amerikaanse advocaat, die ooit op Trump’s shortlist van kandidaten stond om voorzitter van de United States Solicitor General te worden (een van de hoogste justitionele instellingen in Amerika), deelde zijn uitgesproken mening in een column die door The Washington Post werd geplaatst.

Van narcist, naar racist

In de column stelt hij dat zijn mening over Trump is veranderd. Hoewel hij de president eerder een “lomp, zwak, onuitgesproken, narcistisch en ongevoelig persoon” vond, zegt hij nu dat er “geen enkele twijfel meer bestaat over het karakter van de president”.

“Hoezeer ik hem eerder ook ongeschikt vond”, vervolgt hij in zijn column. “Ik gaf hem toch altijd het voordeel van de twijfel. Ik wilde simpelweg niet geloven dat de president van de Verenigde Staten een racist zou zijn.”

“Een mix van naïviteit, wrok en racisme hebben een racistische president op de troon gezet. Een president die vier niet-blanke leden van het congres vertelt – alle vier Amerikaanse burgers, waarvan drie geboren in Amerika – om ‘terug te gaan’ naar de ‘landen’ waar ze ‘oorspronkelijk vandaan kwamen’? Dat is racistisch tot in de kern.”

De column, die door honderdduizenden werd gelezen en duizenden keren is gedeeld, is een antwoord op de veel besproken tweets van Trump waarin hij zich afvraagt waarom de Democratische parlementsvrouwen die kritiek hebben op zijn beleid,  “niet teruggaan naar hun eigen land”.

LEES OOK: Trump vraagt waarom Democratische parlementsvrouwen niet teruggaan naar eigen land

Terug naar ‘totale catastrofe’

Trump doelt in zijn tweets op congresleden Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley en Rashida Tlaib. Op Omar na zijn de vrouwen allemaal in Amerika geboren, nadat hun ouders vanuit het buitenland naar de VS waren gekomen.

Volgens Trump zijn de landen van hun ouders ‘corrupt’ en is het een ‘totale catastrofe’. Hij stoort zich eraan dat de vier parlementsleden nu komen roepen hoe de Verenigde Staten moeten worden bestuurd. “Waarom gaan ze niet terug om de totaal gebroken en door misdaad geïnfecteerde plaatsen waar ze vandaan komen, te helpen opknappen?”

Trump blijft achter uitspraken staan

Ondanks hevige kritiek op de uitspraken van Trump, weigert de omstreden president zijn woorden terug te nemen.

“Als je ons land haat, als je hier niet gelukkig bent, kun je vertrekken”, zei hij maandag tegen Amerikaanse journalisten. “Je kan weggaan. Je kunt nu vertrekken. Kom terug als je wil. Kom niet terug, dat is ook goed. Maar als je niet gelukkig bent, kun je vertrekken. ‘

Republikeinse leiders “luisteren niet eens meer”

Trump is niet de enige die ervan langs krijgt in de column van Conway. Ook de Republikeinse leiders krijgen een draai om de oren, omdat ze de controversiële uitspraken van Trump volgens Conway negeren. Hij stelt dat ze gewend zijn geraakt aan de uitgesproken retoriek van Trump en bang zijn om zelf slachtoffer te worden van zijn uitgesproken mening.

“Ze zwijgen, omdat ze weten dat hij een dwaas is. Ze nemen zijn woorden niet echt serieus en doen alsof anderen dat ook niet doen. Ze weten hoe schadelijk de woorden van Trump zijn en willen hun politieke vijanden niet helpen door zich uit te spreken over de president. Ze weten hoe  wraakzuchtig, koppig en zelfdestructief Trump is, dus zijn ze bang om hun positie kwijt te raken.”

Door: Leroy van den Berg

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Opvolgers

Kun je rijk worden van troep? Jazeker, dat bewijst de familie Kras uit Volendam. In de jaren ‘50 begon opa Kras ooit als voddenboer, maar inmiddels zijn de Krasjes afval miljonairs. Door slim te investeren en vooral door met de hele familie  hard te werken. Met de poten in het vuil. De familie staat aan de vooravond van een aantal belangrijke beslissingen die de voortgang van het familiebedrijf behoorlijk kan beïnvloeden.

Woensdag om 22:15

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Chazia Mourali is vooral bekend als de strenge en succesvolle host van het programma De Zwakste Schakel. Maar er is zoveel meer te vertellen. Ze schreef een boek over het overlijden van haar moeder en de intensieve mantelzorg die daaraan vooraf ging. Over verlies, leven en het creëren van kansen. Toine van Peperstraten duikt in de wereld van Chazia Mourali. Om middernacht op NPO Radio 2 in ’t Wordt Nu Laat.

Vannacht om 0.00 uur op
De Italiaanse premier Giuseppe Conte stapt op na politieke crisis

De Italiaanse premier Giuseppe Conte hangt zijn functie aan de wilgen, naar aanleiding van de politieke crisis in Italië. Dit maakte hij vanmiddag bekend in…

Lees meer

GroenLinks grote winnaar in collegevorming Provinciale Staten

Nu elke provincie een nieuw bestuur heeft, is duidelijk dat GroenLinks de winnaar van de collegevormingen is geworden. De partij heeft negen gedeputeerden in acht…

Lees meer

Slachtoffers nep-datingsites krijgen 9 miljoen euro terug

Bezoekers die torenhoge bedragen hebben afgetikt op datingsites van ICT-bedrijf The Right Link, worden in totaal voor negen miljoen gecompenseerd voor de geleden schade. Dit…

Lees meer

VIDEO: Hoe consumentenvertrouwen een volgende crisis kan voorspellen

Eén keer per week laat het Centraal Bureau voor de Statistiek weten hoe de consument denkt over z’n eigen financiële situatie en de economie als…

Lees meer

Passagier met nikab uit Arriva-bus gezet in Limburg

In het Limburgse dorpje Stein is maandagavond een vrouw met een nikab uit de bus gezet. Dat meldt vervoerder Arriva. De vrouw weigerde in eerste…

Lees meer

15-jarig Megan doodgestoken in Breda, verdachte is bekende van haar

De 15-jarige Megan, die gisteren werd doodgestoken in een woning in Breda, kende de vermoedelijke dader. De 16-jarige verdachte meldde zich kort na het incident…

Lees meer

Aangifte tegen moslimorganisaties om opruiing rond boerkaverbod

Vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom heeft aangifte gedaan tegen NIDA, De Blauwe Moskee, Centrum Ar Rahma, Stichting de Bekeerling, Abou Ilias en Partij van de Eenheid…

Lees meer

Baudet over breuk met Eerste Kamerleden: ‘Jammer, maar schade voor ons valt mee’

Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet vindt het “jammer” dat ook Eerste Kamerleden Jeroen de Vries en Dorien Rookmaker de partij verlaten en zich aansluiten bij…

Lees meer

‘Opgepakte terreurverdachten Arnhem konden zware explosieven maken’

De zes terreurverdachten die vorig jaar september zijn opgepakt in en rondom Arnhem hadden genoeg kunstmest en chemicaliën om een halve kilo explosieven te maken….

Lees meer