main-logo NPO Start
Word lid
16 juli 2019 — 14:43

Man van Kellyanne Conway: ‘Trump is een racistische president’

De New Yorkse advocaat George Conway en echtgenoot van Kellyanne Conway, een belangrijke consulent van Donald Trump, heeft zich fel uitgesproken tegen de recente aanval van de Amerikaanse president op vier vrouwelijke congresleden. Conway noemt de tweets van Trump “racistisch tot in de kern” en “buiten de grenzen van menselijk fatsoen”.

De Filipijns-Amerikaanse advocaat, die ooit op Trump’s shortlist van kandidaten stond om voorzitter van de United States Solicitor General te worden (een van de hoogste justitionele instellingen in Amerika), deelde zijn uitgesproken mening in een column die door The Washington Post werd geplaatst.

Van narcist, naar racist

In de column stelt hij dat zijn mening over Trump is veranderd. Hoewel hij de president eerder een “lomp, zwak, onuitgesproken, narcistisch en ongevoelig persoon” vond, zegt hij nu dat er “geen enkele twijfel meer bestaat over het karakter van de president”.

“Hoezeer ik hem eerder ook ongeschikt vond”, vervolgt hij in zijn column. “Ik gaf hem toch altijd het voordeel van de twijfel. Ik wilde simpelweg niet geloven dat de president van de Verenigde Staten een racist zou zijn.”

“Een mix van naïviteit, wrok en racisme hebben een racistische president op de troon gezet. Een president die vier niet-blanke leden van het congres vertelt – alle vier Amerikaanse burgers, waarvan drie geboren in Amerika – om ‘terug te gaan’ naar de ‘landen’ waar ze ‘oorspronkelijk vandaan kwamen’? Dat is racistisch tot in de kern.”

De column, die door honderdduizenden werd gelezen en duizenden keren is gedeeld, is een antwoord op de veel besproken tweets van Trump waarin hij zich afvraagt waarom de Democratische parlementsvrouwen die kritiek hebben op zijn beleid,  “niet teruggaan naar hun eigen land”.

LEES OOK: Trump vraagt waarom Democratische parlementsvrouwen niet teruggaan naar eigen land

Terug naar ‘totale catastrofe’

Trump doelt in zijn tweets op congresleden Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley en Rashida Tlaib. Op Omar na zijn de vrouwen allemaal in Amerika geboren, nadat hun ouders vanuit het buitenland naar de VS waren gekomen.

Volgens Trump zijn de landen van hun ouders ‘corrupt’ en is het een ‘totale catastrofe’. Hij stoort zich eraan dat de vier parlementsleden nu komen roepen hoe de Verenigde Staten moeten worden bestuurd. “Waarom gaan ze niet terug om de totaal gebroken en door misdaad geïnfecteerde plaatsen waar ze vandaan komen, te helpen opknappen?”

Trump blijft achter uitspraken staan

Ondanks hevige kritiek op de uitspraken van Trump, weigert de omstreden president zijn woorden terug te nemen.

“Als je ons land haat, als je hier niet gelukkig bent, kun je vertrekken”, zei hij maandag tegen Amerikaanse journalisten. “Je kan weggaan. Je kunt nu vertrekken. Kom terug als je wil. Kom niet terug, dat is ook goed. Maar als je niet gelukkig bent, kun je vertrekken. ‘

Republikeinse leiders “luisteren niet eens meer”

Trump is niet de enige die ervan langs krijgt in de column van Conway. Ook de Republikeinse leiders krijgen een draai om de oren, omdat ze de controversiële uitspraken van Trump volgens Conway negeren. Hij stelt dat ze gewend zijn geraakt aan de uitgesproken retoriek van Trump en bang zijn om zelf slachtoffer te worden van zijn uitgesproken mening.

“Ze zwijgen, omdat ze weten dat hij een dwaas is. Ze nemen zijn woorden niet echt serieus en doen alsof anderen dat ook niet doen. Ze weten hoe schadelijk de woorden van Trump zijn en willen hun politieke vijanden niet helpen door zich uit te spreken over de president. Ze weten hoe  wraakzuchtig, koppig en zelfdestructief Trump is, dus zijn ze bang om hun positie kwijt te raken.”

Door: Leroy van den Berg

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Met 21.000 voorkeursstemmen kwam Maurits von Martels begin 2017 in de Tweede Kamer terecht voor het CDA. Daarvoor was hij melkveehouder en wethouder in Dalfsen. Want we kunnen wel wat meer boerenverstand gebruiken in de Kamer, aldus de politicus. Hoe kijkt hij aan tegen de stikstofproblematiek? En welke muziek luistert hij graag? Je hoort hem om middernacht op NPO Radio 2 bij Carolien Borgers.

Vannacht om 0.00 uur
Automobilist gebruikt lachgas en filmt eigen achtervolging

Een 23-jarige man is woensdagavond aangehouden in Ede nadat hij al rijdend lachgas gebruikte. De bestuurder filmde vervolgens zijn eigen achtervolging met een telefoon, meldt…

Lees meer

Treinreiziger even vaak op tijd als vorig jaar, meer reizigers

NS-reizigers kwamen afgelopen jaar in bijna 93 procent van alle treinritten op tijd aan en het aantal reizigers is flink gestegen. Dat blijkt uit de…

Lees meer

‘Minder aantal mensen viert Sinterklaas, lootjes trekken met Kerst wordt populairder’

In 2015 vierde 61% van de Nederlanders Sinterklaas, in 2019 is dat 50 procent. Lootjes trekken met Kerst wordt populairder: in 2015 deed 16 procent…

Lees meer

‘Rookruimtes moeten uiterlijk 2022 verdwijnen’

Alle rookruimtes moeten uiterlijk 2022 zijn verdwenen. In alle openbare gebouwen, overheidsinstellingen en in het bedrijfsleven gaan de roomruimtes daarmee eerder dicht dan was afgesproken….

Lees meer

Vermist meisje Marley (11) teruggevonden na AMBER Alert, vader is aangehouden

Het vermiste 11-jarige meisje uit Lelystad, voor wie eerder donderdag een Amber Alert was verspreid, is terecht. Haar vader is aangehouden. Het meisje was uit…

Lees meer

AMBER Alert voor vermiste Marley (11) uit Lelystad

Er is een AMBER Alert verspreid voor Marley (11) uit Lelystad. Zij wordt sinds woensdag vermist en zou in gezelschap zijn van haar vader, meldt…

Lees meer

Stikstof spoedwet door Kamer zonder linkse steun

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de spoedwet voor de aanpak van het stikstofprobleem waarmee het kabinet de woningbouw vlot wil trekken, meldt het ANP….

Lees meer

Pas op! ‘Criminelen richten zich in 2020 op mobiel bankieren’

Mensen die gebruik maken van mobiel bankieren moeten komend jaar oppassen. Volgens het Russische IT-beveiligingsbedrijf Kaspersky richten cybercriminelen zich volgend jaar waarschijnlijk op apps voor…

Lees meer