main-logo NPO Start
Word lid
10 juli 2019 — 16:55

Spoeddebat in Amsterdam na gesprek Halsema en moslimgemeenschap over Haga Lyceum

De gemeenteraad van Amsterdam zal na het zomerreces een spoeddebat organiseren om te praten over een ontmoeting die burgemeester Femke Halsema gisteravond had met vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap over het omstreden Cornelius Haga Lyceum. De fractievoorzitter van DENK was daarbij aanwezig, tot ergernis van andere partijen.

Halsema verdedigde zich vandaag in de gemeenteraadsvergadering door te zeggen dat DENK-voorman Mourad Taimounti op persoonlijke titel bij het gesprek aanschoof.

LEES OOK: ‘Leerlingen Amsterdamse islamitische school beïnvloed door jihadisten’

Dat de fractievoorzitter van DENK mocht meepraten en de rest niet, is tegen het zere been van met name de oppositie. Het spoeddebat is aangevraagd door Marianne Poot, de fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad. “Ik was ontzettend verbaasd over de antwoorden van de burgemeester”, licht Poot haar aanvraag toe tegenover WNL.

“Iemand op persoonlijke titel uitnodigen die ook fractievoorzitter van DENK is, dat vind ik raar.” Volgens Poot is er bij burgemeester Halsema sprake van willekeur als het gaat om het uitnodigen van partijen.

Halsema

“Volgens de burgemeester is Taimounti uitgenodigd, omdat hij zich betrokken voelt bij het Haga Lyceum, maar je plaatst op die manier alle andere partijen in de hoek alsof zij niet betrokken zijn bij de school. Het lijkt alsof Taimounti op basis van zijn afkomst is uitgenodigd, maar daar gaat dit onderwerp niet over.”

LEES OOK: Politiek boos over jihadistische beïnvloeding Amsterdamse school: ‘Zo gaat Nederland kapot’

Ook andere partijen, zoals het CDA en Forum voor Democratie, reageerden in de raadsvergadering kritisch op het uitnodigingsbeleid van Halsema. Volgens hen zijn er immers meer raadsleden die net als Taimounti een moslimachtergrond hebben. Het CDA noemt het besluit van Halsema “bezwaarlijk”, bij Forum vinden ze het “buitengewoon dubieus”.

Moslim

Halsema reageerde tegenover Forum-fractievoorzitter Annabel Nanninga luchtig op de kritiek. “Het ligt voor de hand dat de mensen die bij dat gesprek aanwezig waren moslim zijn. Ik heb niet het gevoel dat u moslim bent of ik moet iets gemist hebben.”

VVD-voorvrouw Poot zal tijdens het spoeddebat een motie indienen waarin burgemeester Halsema wordt opgeroepen om voortaan alle partijen uit te nodigen bij dit soort gesprekken.

Door: Mark Broersma

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Op1

  • Boeren hebben alternatieve stikstofcijfers naar buiten gebracht die een ander beeld geven dan het RIVM. Hebben zij gelijk en wat betekent dit voor het stikstofbeleid? Politiek verslaggever Joost Vullings en CDA-Kamerlid Jaco Geurts legden uit
  • Integratiedeskundige Keklik Yücel en columnist Özcan Akyol over het verhoor van imam Suhayb Salam van de al-Fitrahmoskee in het onderzoek naar buitenlandse inmenging bij moskeeën in Nederland
  • En Carnaval is meer dan alleen verkleden en veel drinken. Daar zijn Kamerleden Thierry AartsenLilianne Ploumen en Martijn van Helvert het over eens. Samen met professor Herman Pleij, emeritus-hoogleraar middeleeuwse letterkunde, praten zij over het maatschappelijk belang van het feest
‘Supermarkten en tankstations moeten sigaretten uit schappen halen’

Ondernemers met een supermarkt of tankstation moeten sigaretten komend jaar al uit de schappen halen. Dat wil althans een meerderheid van de Tweede Kamer. Die…

Lees meer

De lonen zijn gestegen, maar heeft u ook meer geld uitgegeven?

Hoe meer geld je als consument in je portemonnee tegenkomt, hoe groter doorgaans de neiging is om dat geld uit te geven. Afgelopen jaar stegen…

Lees meer

Omzet bouw stijgt, maar minder dan eerder: ‘Wachten op stikstofoplossingen’

In de bouw zagen ze de omzet in het laatste kwartaal van 2019 stijgen, maar dat is wel de laagste kwartaalgroei in vier jaar tijd….

Lees meer

Rust keert terug bij boerenprotest, tractoren verlaten Den Haag

De meeste boeren in Den Haag houden hun protest voor gezien. Zij wilden naar het ministerie van Landbouw lopen, maar werden door de ME teruggedreven…

Lees meer