WNL

PvdA teleurgesteld dat Timmermans toppositie misloopt: ‘Roept veel vragen op’

PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt het “uiterst teleurstellend” dat zijn partijgenoot Frans Timmermans geen voorzitter wordt van de Europese Commissie. De verdeling van topfuncties zoals die door de Europese regeringsleiders is gemaakt, “roept veel vragen op”, twittert hij.

Timmermans was de topkandidaat van de Europese sociaaldemocraten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Het idee was dat alle partijen een zogenoemde spitzenkandidat naar voren schoven, als kanshebber voor het voorzitterschap. Maar de regeringsleiders hebben besloten alle spitzenkandidaten te passeren en te kiezen voor de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen.

‘Een mooie plek’

Timmermans kreeg gisteren wel een ander mooi baantje toebedeeld: hij blijft aan als vicevoorzitter van de Europese Commissie. Hij krijgt en houdt daarmee “een hele mooie plek”, zo liet Rutte weten. “Dat is goed voor Nederland, een senior positie. Al was het voorzitterschap nog mooier geweest.” Rutte zei maandag al te beseffen dat het voorzitterschap vanwege het verzet van tien vooral Oost-Europese landen tegen Timmermans waarschijnlijk een verloren zaak was.

 

Door: Redactie

Exit mobile version