WNL

‘Als de Britten in de EU blijven, maken ze meer kapot dan ons lief is’

De Britten kunnen nu beter de Europese Unie verlaten, omdat ze bij een uit- of afstel van de brexit nog meer schade zouden toebrengen aan Europa. Dat zegt directeur politieke zaken van het Haags Centrum voor Strategische Studies Han ten Broeke in ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.

“Iedereen zit met afgrijzen te kijken naar wat de Britten zichzelf aandoen”, zegt Ten Broeke. “Het is een soort lange zelfmoordbrief.”

Toch is het nu het beste als de Britten toch echt vertrekken, zegt het oud-Kamerlid. “Als het Verenigd Koninkrijk totaal chagrijnig binnen de EU zou moeten blijven, dan maken ze meer kapot dan ons lief is. Dat moeten we dan ook niet willen.”

No deal

Ten Broeke hoopt dat de Britten kiezen voor een verstandige scheiding van de Unie. “Dus met een deal, en geen no-deal-oplossing. Maar daar gaan ze uiteindelijk zelf over.”

Ten Broeke ziet de conservatief Boris Johnson als beste kanshebber voor het premierschap. “Johnson is een ras-opportunist en heeft alle posities zo’n beetje ingenomen. Dat kon nog wel eens een voordeel zijn als hij straks het premierschap krijgt. Zijn kansen zijn toch het best.”

Rory Steward

Toch ziet Ten Broeke nóg een potentiële kanshebber: “Er komt er nu een hele interessante nieuwe kandidaat, Rory Stewart. Dat is de meest eerlijke. Die zegt gewoon: ‘Goed luisteren mensen, er komt geen betere deal dan de deal die May ons heeft voorgeschoteld. We moeten onze koop uit het zand halen. Als we eruit willen, zal dat met een enorme prijs gaan.'”

VIDEO: Dit zijn de voordelen van de brexit voor Nederland

 

Door: Redactie

Exit mobile version