WNL

Ollongren doet poging salarissen politici te verhogen met instellen commissie

Ollongren

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil een speciale commissie in het leven roepen die moet gaan adviseren over de salarissen van politici. Dat staat in een wetsvoorstel van de D66-politica, zo schrijft het Financiële Dagblad. Zij wil hiermee een poging tot loonsverhoging voor politici op de politieke agenda krijgen.

Vanwege maatschappelijke discussies rond dit onderwerp beslissen politici liever niet graag over de verhoging van hun salaris. Ollongren is bang dat die terughoudendheid ervoor kan zorgen dat de salarissen van politieke ambtsdragers, zoals ministers, burgemeesters en wethouders, geen recht meer doen aan hun functie.

“Om weg te blijven bij de indruk dat men bezig is met het voor zichzelf en collega’s riant te maken, zou dit er toe kunnen leiden dat het steeds verder versobert en op een gegeven moment onder de grens van het redelijke komt”, doelt Ollongren in het wetsvoorstel op de salarissen van de politieke bestuurders.

LEES OOK: SP: ‘Salarissen ministers moeten met 25% omlaag’

Een nieuwe onafhankelijke commissie moet zich wat de minister betreft bezig gaan houden met eventuele salarisverhogingen van de bestuurders, zodat het niet lijkt alsof de politici zichzelf proberen te verrijken.

Geen politici in commissie 

Er mogen dan ook geen politici in die commissie zitten, zo schrijft het FD. Dit om ervoor te zorgen dat politici niet zelf advies uitbrengen over de verhoging van hun eigen salaris. Er moeten mensen uit onder meer de wetenschap, accountancy en pensioenen in die commissie plaatsnemen.

Deze groep adviseurs zal aanbevelingen doen over salarissen, uitkeringen na het aftreden van een bewindspersoon of diens ontslag, pensioenen, onkostenvergoedingen en nevenfuncties. De adviezen van de commissie zullen zwaar wegen, maar zij hebben geen bepalende stem. Die ligt bij het kabinet en parlement.

Door: Redactie

Exit mobile version