WNL

‘Lonen gaan sneller toenemen dankzij krapte op arbeidsmarkt’

De lonen gaan eindelijk weer sneller toenemen dankzij de grote krapte op de arbeidsmarkt. Dat verwacht De Nederlandsche Bank (DNB).

De afgelopen jaren kwam de groei minder van de grond doordat veel werknemers een flexibele baan hadden. Daar komt verandering in, nu de vaste baan weer in opmars is. Het loon groeit in 2019 met 2,8%, en neemt in de jaren daarna toe met 3,7 en 3,8 procent, zo voorspelt DNB.

De krapte op de arbeidsmarkt zal voorlopig nog aanhouden, zo weet de centrale bank. De werkeloosheid daalt in 2019 tot 3,3 procent in 2019. Deze historisch lage werkeloosheid zal ook in 2020 en 2021 op dit percentage blijven.

Groei neemt af

De Nederlandse economie zal de komende jaren wel minder snel groeien. De DNB voorziet voor dit jaar een economische groei van 1,6 procent. In 2020 en 2021 zakt de groei waarschijnlijk verder weg naar 1,5 en 1,4 procent. Eerder voorspelde DNB voor dit jaar en volgend jaar nog plussen van elk 1,7 procent.

Dat de economie minder snel groeit, komt volgens de DNB door de voortdurende handelsoorlog van de Verenigde Staten en onder meer China. De internationale spanningen zijn slecht voor de wereldhandel, en daardoor neemt ook de Nederlandse uitvoer minder sterk toe. Toch is dat niet per se slecht nieuws: in de ogen van DNB is in Nederland tevens sprake van een natuurlijke teruggang naar een groeipercentage dat langer is vol te houden.

Door: Redactie

Exit mobile version