WNL

Blunder van 84 miljoen van Belastingdienst ‘een slordigheid’ volgens staatssecretaris

Snel

De Belastingdienst brengt het kabinet opnieuw in verlegenheid door een blunder met cijfers. De fiscus vergat een uitgavenpost van 84 miljoen euro door te geven. Staatssecretaris Menno Snel noemt de fout “gewoon een slordigheid”.

“Elke slordigheid is er een te veel”, haast hij zich eraan toe te voegen. De bewindsman benadrukt dat er “geen geld weg is” en dat de fout “netjes wordt rechtgezet”.

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, van het CDA, heeft er na de flater op aangedrongen om het jaarverslag van de Belastingdienst extern te laten doorlichten. Hij vertrouwt nu niet meer op de cijfers die de fiscus heeft gepresenteerd. Snel kon daar nog niet op reageren.

Door de blunder van 84 miljoen komen de uitgaven voor ICT-projecten uit op 648 miljoen euro. Dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar.

Pijnlijk voor Ollongren 

Daarnaast is het een pijnlijke blunder voor minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Zij had eerder laten weten dat het uitgegeven bedrag voor zulke projecten juist was gedaald naar 564 miljoen. Ollongren heeft ook de meerjarige inschatting van de ICT-kosten bijgesteld.

De Belastingdienst veroorzaakte ook al fouten in de jaarrekeningen over 2018 van drie ministeries door onjuiste informatie te geven over verstrekte voorschotten voor huur-, zorg- en kinderopvangtoeslagen. In totaal stond 1,2 miljard euro te weinig in de boeken aan voorschotten die wel waren uitbetaald, maar nog niet definitief waren toegekend.

Door: Redactie

Exit mobile version