WNL

Twee miljoen Nederlanders dreigen volgend jaar gekort te worden op hun pensioen

Miljoenen Nederlanders dreigen gekort te worden op hun pensioen. Daarvoor waarschuwt De Nederlansche Bank (DNB) vandaag. Zeker drie fondsen, met in totaal 2 miljoen deelnemers, moeten mogelijk volgend jaar de pensioenen al verlagen.

Nog eens 33 fondsen, met in totaal 7,7 miljoen deelnemers, zijn in 2021 genoodzaakt de pensioenen te verlagen als hun financiële situatie niet verbeterd. De DNB brengt niet naar buiten om welke fondsen het gaat.

Twee grote fondsen, namelijk de metaalfondsen PME en PMT, hebben zelf onlangs al aangegeven dat zij in de gevarenzone verkeren en volgend jaar mogelijk moeten korten. Zorgfonds PFZW en ambtenarenfonds ABP, verreweg de twee grootste Nederlandse pensioenfondsen, staan er ook niet goed voor maar zij hebben nog tot eind volgend jaar om orde op zaken te stellen.

Pensioenen indexeren

Toch staan niet alle pensioenfondsen er slecht voor. Sommige fondsen staan er al weer zo goed voor dat ze hun pensioenen mogen indexeren. De cijfers wijzen uit dat 400.000 pensioenen bij 33 fondsen weer volledig met de inflatie mee verhoogd mogen worden. Voor 4,8 miljoen pensioenen bij 88 fondsen is een gedeeltelijke indexatie mogelijk.

De grote verschillen tussen de pensioenfondsen komen volgens de DNB door de keuzes in beleggingen en de premies die de zij vragen. De fondsen die er slecht voorstaan hebben zich gemiddeld minder ingedekt tegen dalende rentes en beleggen het meest in aandelen en ontroerend goed.

Door: Redactie

Exit mobile version