main-logo NPO Start
Word lid
25 mei 2019 — 13:25

WNL PODCAST: Veteraan Mo: ‘In het leger heeft iedereen dezelfde kleur: groen’

Veteraan Mo Lachir is het leger enorm dankbaar voor het gevoel van acceptatie dat hij ervoer in het leger. Dat vertelt hij in de WNL-podcast Veteranen Oog in Oog.

Mo kwam als kind vanuit Marokko naar Nederland en worstelde lange tijd met zijn identiteit. Door een advertentie in de Veronica Gids kwam hij terecht bij het leger.

“Al die twijfel over waar ik bij hoor is door het leger weggehaald”, zegt Mo. “Daar ben ik ze heel dankbaar voor. Het Nederlandse leger kent allerlei verschillende afkomsten, maar iedereen heeft dezelfde kleur: groen.”

Mo vertelt dat hij in zijn leven ook te maken heeft gekregen met discriminatie op basis van zijn afkomst, maar dat dit in het leger niet gebeurde.

“Je hebt ook te maken dat je ergens gaat solliciteren en wordt afgewezen op basis van afkomst, geloof of ras. Bij het leger wordt niet gekeken of je geel, groen of zwart bent.”

Mo denkt dat de dienstplicht zou kunnen werken in het verbeteren van het leven van sommige jongeren.

“Als je kijkt wat voor kansloze jongeren hier rondlopen, die wel talent hebben maar dat verspild wordt. Ik was de weg kwijt, en ik denk dat dit voor heel veel jongeren geldt.”

Dankbaar

Als militair was Mo actief in Bosnië. Aan die tijd denkt hij met veel trots en dankbaarheid terug.

“Ik dank hun (de mensen in Bosnië – red.) ook, voor de eye openers die ze mij hebben gegeven. We denken hier te makkelijk over dingen.”

Benieuwd naar de indrukwekkende verhalen van Mo en andere veteranen? Zaterdag is op NPO Radio 1 een speciale uitzending van WNL te horen met verschillende veteranen. Luister van 20:30 tot 22:00 uur naar Veteranen Oog in Oog

Door: Tim Berbers

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Zaak van je Leven

Kijk terug De Zaak van je Leven: Het onderzoek naar de dood van Frans Bindels leidt langs meerdere verdachten, maar het duurt lang voordat de politie antwoord heeft op die ene vraag: Wie vermoordde de sterkste man van Milsbeek?

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

Oprichter & CEO van deelplatform Peerby, Daan Weddepohl, had 99 redenen om te stoppen met zijn onderneming, maar deed dat toch niet. Hij schreef er een boek over! Je hoort de ondernemer om middernacht in ’t Wordt Nu Laat!

Luister vanaf 00.00 uur naar
Rotterdam wil honderden euro’s uitloven voor tips over wapens in de stad

Mensen in Rotterdam die tips hebben over wapenbezit in de stad kunnen daar een flink zakcentje aan overhouden. De beloning die tipgevers kunnen krijgen zal…

Lees meer

Nikabdraagsters zetten conducteur voor schut op Facebook met stiekem filmpje

Een conducteur die een nikabdraagster heeft berispt in de trein, is gefilmd en te kakken gezet in de Facebookgroep ‘Tegen Boerkaverbod’. De NS is boos…

Lees meer

CBS: Werkloosheid afgelopen drie maanden met 3,5 procent gestegen

De werkloosheid is na een afname sinds 2013 de afgelopen maanden weer gestegen met 3,5 procent, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Per maand…

Lees meer

Essalam Moskee Rotterdam zet imam aan de kant na omstreden uitspraken

Said Abarkan is niet langer werkzaam als imam bij de Essalam Moskee in Rotterdam, dat laat het bestuur weten aan het AD. De breuk volgt…

Lees meer

Schok na executie advocaat: ‘Terreurdaad is mogelijk door zwijgcultuur in deze gemeenschap’

Er gaat een schokgolf door de samenleving na de executie in de vroege ochtend van advocaat Derk Wiersum. Een jonge jongen – de vermoedelijke dader…

Lees meer