main-logo NPO Start
Word lid
25 mei 2019 — 13:25

WNL PODCAST: Veteraan Mo: ‘In het leger heeft iedereen dezelfde kleur: groen’

Veteraan Mo Lachir is het leger enorm dankbaar voor het gevoel van acceptatie dat hij ervoer in het leger. Dat vertelt hij in de WNL-podcast Veteranen Oog in Oog.

Mo kwam als kind vanuit Marokko naar Nederland en worstelde lange tijd met zijn identiteit. Door een advertentie in de Veronica Gids kwam hij terecht bij het leger.

“Al die twijfel over waar ik bij hoor is door het leger weggehaald”, zegt Mo. “Daar ben ik ze heel dankbaar voor. Het Nederlandse leger kent allerlei verschillende afkomsten, maar iedereen heeft dezelfde kleur: groen.”

Mo vertelt dat hij in zijn leven ook te maken heeft gekregen met discriminatie op basis van zijn afkomst, maar dat dit in het leger niet gebeurde.

“Je hebt ook te maken dat je ergens gaat solliciteren en wordt afgewezen op basis van afkomst, geloof of ras. Bij het leger wordt niet gekeken of je geel, groen of zwart bent.”

Mo denkt dat de dienstplicht zou kunnen werken in het verbeteren van het leven van sommige jongeren.

“Als je kijkt wat voor kansloze jongeren hier rondlopen, die wel talent hebben maar dat verspild wordt. Ik was de weg kwijt, en ik denk dat dit voor heel veel jongeren geldt.”

Dankbaar

Als militair was Mo actief in Bosnië. Aan die tijd denkt hij met veel trots en dankbaarheid terug.

“Ik dank hun (de mensen in Bosnië – red.) ook, voor de eye openers die ze mij hebben gegeven. We denken hier te makkelijk over dingen.”

Benieuwd naar de indrukwekkende verhalen van Mo en andere veteranen? Zaterdag is op NPO Radio 1 een speciale uitzending van WNL te horen met verschillende veteranen. Luister van 20:30 tot 22:00 uur naar Veteranen Oog in Oog

Door: Tim Berbers

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Misdaadcollege

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen. Bijna twintig jaar lang was Utrecht in de ban van deze serieverkrachter.

OPINIE: Kinderen de dupe van passend onderwijs en constant gesleutel door overheid

Passend onderwijs schaadt leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Verrassend is die uitkomst niet, zegt opiniemaker Esther Voet. Leraren geven…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe de serieverkrachter Utrecht jarenlang in zijn greep hield

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer

OM vervolgt drie Russen en Oekraïner voor neerschieten MH17

Het Openbaar Ministerie vervolgt vier mensen voor het neerhalen van vliegtuig MH17. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke van het Joint Investigation Team (JIT) bekendgemaakt tijdens…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe een fout daderprofiel de politie op het verkeerde been zette

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer