main-logo NPO Start
Word lid
WNL Opiniemakers (radio) - 25 mei 2019 — 19:34

‘Kiezers stemden risicomijdend en waren bang voor gevolgen van nexit’

Dat de PvdA de grootste is geworden in Nederland bij de Europese verkiezingen, ligt niet alleen aan de partij zelf. Volgens politiek antropoloog Shashi Roopram wilden sommige kiezers namelijk niet op andere prominente partijen zoals Forum voor Democratie stemmen om zo risico’s te vermijden. Dat zegt hij in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

“Uit onderzoek is gebleken dat kiezers risicomijdend zijn. Als zij denken dat de gevolgen groot of rampzalig zijn om op bijvoorbeeld een anti-immigratiepartij te stemmen, dan zullen zij dat niet doen”, licht Roopram toe. “Heel veel mensen waren ook bang voor de gevolgen van een nexit, kijkend naar Engeland met de brexit. Ik ken heel veel mensen die tijdens de Provinciale Statenverkiezingen op bijvoorbeeld Forum hebben gestemd, maar nu twijfelden, want zij zijn niet voor een nexit.”

Thuisblijven

Behalve die onzekerheid is er volgens Roopram nog een andere reden dat kiezers met name de PVV links hebben laten liggen. “Kiezers van de PVV en Forum voor Democratie zijn gewoon thuisgebleven.” Thuisblijvende kiezers was sowieso het beeld tijdens deze verkiezingen met een opkomst van zo’n 41 procent. “Het leeft gewoon niet”, zegt publicist en schrijver Yesim Candan. “Mensen kijken naar wat het met hen te maken heeft. Waarom zou ik voor Europa stemmen? Voor wat?”

Ook opiniemaker Mark Koster ziet de desinteresse bij veel Nederlanders als het gaat om de Europese verkiezingen. “Er is een democratisch gebrek aan Europa. Al veertig jaar doen we dit en er is heel weinig veranderd.”

LEES OOK: Dit stemden de WNL-kijkers tijdens de Europese Verkiezingen

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Misdaadcollege

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen. Bijna twintig jaar lang was Utrecht in de ban van deze serieverkrachter.

OPINIE: Kinderen de dupe van passend onderwijs en constant gesleutel door overheid

Passend onderwijs schaadt leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Verrassend is die uitkomst niet, zegt opiniemaker Esther Voet. Leraren geven…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe de serieverkrachter Utrecht jarenlang in zijn greep hield

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer

OM vervolgt drie Russen en Oekraïner voor neerschieten MH17

Het Openbaar Ministerie vervolgt vier mensen voor het neerhalen van vliegtuig MH17. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke van het Joint Investigation Team (JIT) bekendgemaakt tijdens…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe een fout daderprofiel de politie op het verkeerde been zette

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer