main-logo NPO Start
Word lid
WNL Opiniemakers (radio) - 25 mei 2019 — 19:34

‘Kiezers stemden risicomijdend en waren bang voor gevolgen van nexit’

Dat de PvdA de grootste is geworden in Nederland bij de Europese verkiezingen, ligt niet alleen aan de partij zelf. Volgens politiek antropoloog Shashi Roopram wilden sommige kiezers namelijk niet op andere prominente partijen zoals Forum voor Democratie stemmen om zo risico’s te vermijden. Dat zegt hij in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

“Uit onderzoek is gebleken dat kiezers risicomijdend zijn. Als zij denken dat de gevolgen groot of rampzalig zijn om op bijvoorbeeld een anti-immigratiepartij te stemmen, dan zullen zij dat niet doen”, licht Roopram toe. “Heel veel mensen waren ook bang voor de gevolgen van een nexit, kijkend naar Engeland met de brexit. Ik ken heel veel mensen die tijdens de Provinciale Statenverkiezingen op bijvoorbeeld Forum hebben gestemd, maar nu twijfelden, want zij zijn niet voor een nexit.”

Thuisblijven

Behalve die onzekerheid is er volgens Roopram nog een andere reden dat kiezers met name de PVV links hebben laten liggen. “Kiezers van de PVV en Forum voor Democratie zijn gewoon thuisgebleven.” Thuisblijvende kiezers was sowieso het beeld tijdens deze verkiezingen met een opkomst van zo’n 41 procent. “Het leeft gewoon niet”, zegt publicist en schrijver Yesim Candan. “Mensen kijken naar wat het met hen te maken heeft. Waarom zou ik voor Europa stemmen? Voor wat?”

Ook opiniemaker Mark Koster ziet de desinteresse bij veel Nederlanders als het gaat om de Europese verkiezingen. “Er is een democratisch gebrek aan Europa. Al veertig jaar doen we dit en er is heel weinig veranderd.”

LEES OOK: Dit stemden de WNL-kijkers tijdens de Europese Verkiezingen

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Zaak van je Leven

Kijk terug De Zaak van je Leven: Het onderzoek naar de dood van Frans Bindels leidt langs meerdere verdachten, maar het duurt lang voordat de politie antwoord heeft op die ene vraag: Wie vermoordde de sterkste man van Milsbeek?

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

Oprichter & CEO van deelplatform Peerby, Daan Weddepohl, had 99 redenen om te stoppen met zijn onderneming, maar deed dat toch niet. Hij schreef er een boek over! Je hoort de ondernemer om middernacht in ’t Wordt Nu Laat!

Luister vanaf 00.00 uur naar
Rotterdam wil honderden euro’s uitloven voor tips over wapens in de stad

Mensen in Rotterdam die tips hebben over wapenbezit in de stad kunnen daar een flink zakcentje aan overhouden. De beloning die tipgevers kunnen krijgen zal…

Lees meer

Nikabdraagsters zetten conducteur voor schut op Facebook met stiekem filmpje

Een conducteur die een nikabdraagster heeft berispt in de trein, is gefilmd en te kakken gezet in de Facebookgroep ‘Tegen Boerkaverbod’. De NS is boos…

Lees meer

CBS: Werkloosheid afgelopen drie maanden met 3,5 procent gestegen

De werkloosheid is na een afname sinds 2013 de afgelopen maanden weer gestegen met 3,5 procent, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Per maand…

Lees meer

Essalam Moskee Rotterdam zet imam aan de kant na omstreden uitspraken

Said Abarkan is niet langer werkzaam als imam bij de Essalam Moskee in Rotterdam, dat laat het bestuur weten aan het AD. De breuk volgt…

Lees meer

Schok na executie advocaat: ‘Terreurdaad is mogelijk door zwijgcultuur in deze gemeenschap’

Er gaat een schokgolf door de samenleving na de executie in de vroege ochtend van advocaat Derk Wiersum. Een jonge jongen – de vermoedelijke dader…

Lees meer