WNL

Rutte respecteert besluit Harbers: ‘Dit was niet meer te verdedigen’

Premier Mark Rutte heeft respect voor het besluit van staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) om af te treden. Harbers besloot gisteren zijn functie neer te leggen nadat bleek dat er ernstige misdrijven zijn weggelaten in cijfers over criminaliteit onder asielzoekers.

“Ik heb hem gezegd dat ik zijn besluit respecteer. Belangrijk is dat iedereen ziet dat hij het niet heeft geprobeerd weg te stoppen,” zegt Rutte in Goedemorgen Nederland.

Harbers probeerde alles juist inzichtelijk te maken, zegt Rutte. “Toen het bleek te zijn weggestopt, heeft hij gezegd dat het niet bewust was gebeurd. Nu blijkt dat er toch wel degelijk afwegingen zijn gemaakt in een ambtelijke commissie over hoe ze met die cijfers omgaan.”

Harbers had zijn besluit om af te treden ’s ochtends al medegedeeld aan Rutte. “Hij belde mij om half negen. Hij was wakker geworden en zei tegen zichzelf: ‘Dit is niet meer te verdedigen’.”

De Kamer is niet goed geïnformeerd, erkende Harbers gisteren. Hij houdt vol dat van boze opzet geen sprake was, maar wil wel “de volle verantwoordelijkheid” nemen voor de gemaakte fouten.

Harbers rekent zichzelf aan dat hij niet heeft gevraagd wat er onder de verhullende noemer ‘overig’ was geschaard vóór de misdaadcijfers naar de Kamer werden gestuurd.

Het is nu aan het ministerie en aan de minister om te bepalen of er nog verder onderzoek komt. “We gaan dit nu eerst verwerken,” aldus Rutte.

Door: Redactie

Exit mobile version