main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 22 mei 2019 — 14:10

Politie en justitie geven inkijkje in oplossen geruchtmakende zaken: ‘Impact laten zien’

Het Openbaar Ministerie geeft in het nieuwe WNL-programma Misdaadcollege een inkijkje in geruchtmakende zaken. Dat doen zij volgens topman Gerrit van der Burg onder meer om verantwoording voor hun werkwijze af te leggen, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Het OM doet heel veel werk dat niet meteen zichtbaar is voor de samenleving. Het vergt heel veel geduld, creativiteit en volharding. Het is belangrijk dat wij de samenleving laten zien wat de impact is van onze onderzoeken wat daarbij komt kijken.”

In het nieuwe programma wordt met medewerkers van justitie en politie teruggeblikt op geruchtmakende zaken waar zij betrokken bij zijn geweest. Zij gaan terug in de tijd en vertellen hoe deze zaken uiteindelijk zijn opgelost.

Openheid

Er staan in eerste instantie vier afleveringen op de planning. Die gaan over de zaak rond de Utrechtse serieverkrachter die de provincie bijna 20 jaar in zijn greep hield, de Jumbo-afperser die in Groningen bommen legde bij de supermarkten, de Quote 500-bende die inbrak in villa’s en de moord op het Maasmeisje.

“Wij doen 300.000 zaken per jaar, dus we kunnen niet overal dezelfde openheid creëren”, zegt Van der Burg. “Maar bij dit soort zaken is dat heel belangrijk, zeker als de burger heeft meegewerkt aan de opsporing. Het is ook een soort verantwoording afleggen over wat je met die gegevens allemaal hebt kunnen doen.”

Jumbo-afperser 

De eerste aflevering gaat komende dinsdag 28 mei over de Jumbo-afperser. “Dat is een zaak die de gemoederen in die tijd heel erg heeft beziggehouden. Het explosief waarover is gesproken was echt een heel kwalijk goed. Dat kon echt ontploffen en schade en levensgevaar voor mensen opleveren. Die zaak was erg groot.”

Misdaadcollege met Rick Nieman is vanaf dinsdag 28 mei om 21:25 uur te zien op NPO 1.

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Misdaadcollege

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen. Bijna twintig jaar lang was Utrecht in de ban van deze serieverkrachter.

OPINIE: Kinderen de dupe van passend onderwijs en constant gesleutel door overheid

Passend onderwijs schaadt leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Verrassend is die uitkomst niet, zegt opiniemaker Esther Voet. Leraren geven…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe de serieverkrachter Utrecht jarenlang in zijn greep hield

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer

OM vervolgt drie Russen en Oekraïner voor neerschieten MH17

Het Openbaar Ministerie vervolgt vier mensen voor het neerhalen van vliegtuig MH17. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke van het Joint Investigation Team (JIT) bekendgemaakt tijdens…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe een fout daderprofiel de politie op het verkeerde been zette

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer