WNL

OM-topman en VVD kraken D66-plan voor Europese ‘FBI’: ‘Zeer onverstandig’

Gerrit van der Burg, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, ziet niets in het plan van regeringspartij D66 om een Europese ‘FBI’ op te zetten. Dat zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

D66 kwam eerder met het idee om Europol een volwaardige Europese politiedienst te laten worden. Deze Europese ‘FBI’ zou dan zelf kunnen verhoren, huizen doorzoeken of arrestaties verrichten.

“Ik vind niet dat er een Europees instituut moet worden opgericht”, zegt Van der Burg. EU-lijsttrekker voor de VVD Malik Azmani is ook een tegenstander van dit plan. “Dat is zeer onverstandig. Nationale lidstaten moeten deze bevoegdheden hebben. Het moet niet zo zijn dat je thuis nog kunt worden aangehouden door één of ander Europees figuur. Daar hebben we de nationale politie en het Openbaar Ministerie voor.”

Samenwerking

Zowel Van der Burg als Azmani is wel voorstander van meer Europese samenwerking op andere gebieden als het gaat om veiligheid. “In het delen van informatie of als het gaat om grensoverschrijdende criminaliteit”, somt Azmani voorbeelden op.

Ook Van der Burg ziet kans voor meer samenwerking op het gebied van informatie-uitwisseling. “Maar denk ook aan digitale ontwikkeling in de criminaliteit. De samenwerking moet veel sneller gebeuren dan we traditioneel gewend zijn. Daar vinden gesprekken over plaats, onder meer tussen OM’ers uit verschillende landen, maar daar zijn we nog lang niet.”

LEES OOK: Esther de Lange (CDA): ‘Geen Europees leger, wel meer militaire samenwerking’ 

Door: Redactie

Exit mobile version