main-logo NPO Start
Word lid
WNL Op Zondag - 19 mei 2019 — 11:01

Rutte: ‘Prachtig als Trump D-Day-vlag komt halen’

Premier Mark Rutte verwacht dat de eerste Amerikaanse vlag die op D-Day in 1944 aankwam in Normandië binnenkort bij de Amerikaanse president Donald Trump terecht komt. “Ik zou het prachtig vinden als het lukt,” zegt Rutte in WNL Op Zondag op NPO1. De vlag kwam in handen van de Nederlandse kunsthandelaar Bert Kreuk. Die wil hem graag schenken aan de Amerikaanse president.

De minister-president verwacht niet dat het op korte termijn zal gebeuren, zoals rond de D-Day-herdenking. “Dan heeft hij al een volle agenda omdat er van alles wordt georganiseerd in Engeland en in Normandië. Misschien dat het eind augustus in Terneuzen gebeurt.” Eind augustus wordt daar de Slag om de Schelde herdacht.

Tijdens zijn bezoek aan het Witte Huis in juli, heeft Rutte een foto van de vlag aan Trump gegeven. Ook heeft hij met de Amerikaanse president gesproken over een bezoek aan Nederland, waarbij Trump de vlag zou kunnen ophalen. “Ik zou het prachtig vinden als het lukt. Het is een vlag waar veel emoties aan verbonden zijn,” zegt Rutte.

De WNL-documentaire De reis van de D-Day-vlag is op vrijdag 31 mei te zien op NPO2, om 20.25u.

Door: Bauke Schram

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Op1

  • Boeren hebben alternatieve stikstofcijfers naar buiten gebracht die een ander beeld geven dan het RIVM. Hebben zij gelijk en wat betekent dit voor het stikstofbeleid? Politiek verslaggever Joost Vullings en CDA-Kamerlid Jaco Geurts legden uit
  • Integratiedeskundige Keklik Yücel en columnist Özcan Akyol over het verhoor van imam Suhayb Salam van de al-Fitrahmoskee in het onderzoek naar buitenlandse inmenging bij moskeeën in Nederland
  • En Carnaval is meer dan alleen verkleden en veel drinken. Daar zijn Kamerleden Thierry AartsenLilianne Ploumen en Martijn van Helvert het over eens. Samen met professor Herman Pleij, emeritus-hoogleraar middeleeuwse letterkunde, praten zij over het maatschappelijk belang van het feest
Huiseigenaar is 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke lasten

Huiseigenaren zijn dit jaar gemiddeld 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten dan in 2019. De stijging ligt fors hoger dan die van vorig jaar…

Lees meer

‘Supermarkten en tankstations moeten sigaretten uit schappen halen’

Ondernemers met een supermarkt of tankstation moeten sigaretten komend jaar al uit de schappen halen. Dat wil althans een meerderheid van de Tweede Kamer. Die…

Lees meer

De lonen zijn gestegen, maar heeft u ook meer geld uitgegeven?

Hoe meer geld je als consument in je portemonnee tegenkomt, hoe groter doorgaans de neiging is om dat geld uit te geven. Afgelopen jaar stegen…

Lees meer

Omzet bouw stijgt, maar minder dan eerder: ‘Wachten op stikstofoplossingen’

In de bouw zagen ze de omzet in het laatste kwartaal van 2019 stijgen, maar dat is wel de laagste kwartaalgroei in vier jaar tijd….

Lees meer