WNL

D66 wil dat Nederlands homohuwelijk in heel Europa wordt erkend

D66 maakt zich tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen sterk voor de rechten van homoseksuele koppels. Zo moet een in Nederland gesloten homohuwelijk in alle andere EU-lidstaten worden erkend.

Dat is officieel het geval, maar volgens D66-leider Rob Jetten is dit in de praktijk niet altijd waar. “Het kan voorkomen dat je als lesbisch koppel problemen krijgt aan de grens, omdat je met je kind op reis bent, maar je kind niet wordt erkend. Dan wordt dat gezien als kinderontvoering.”

Het Europees Hof voor Mensenrechten heeft eerder al bepaald dat alle landen een huwelijk in een ander land moeten erkennen. ,,Dat was een mijlpaal”, aldus D66-lijsttrekker Sophie in ’t Veld. “Toch is voor een paar van gelijk geslacht wettelijk weinig geregeld.”

In ’t Veld vindt het opvallend dat er Europees gezien wel veel is geregeld rond scheidingen. “Daarom willen we dat de Europese Commissie met wetsvoorstellen komt. Zo kunnen de rechten van een paar van gelijk geslacht worden gewaarborgd.”

Voorzitter van debatcentrum De Balie Yoeri Aalbrecht denkt dat Europa niet te ver moet gaan. “De nationale soevereiniteit van landen moet worden gerespecteerd. Daarom kun je een land niet opleggen het homohuwelijk in te voeren.”

In ’t Veld is het met Aalbrecht eens. “Dat willen we ook niet, we willen gewoon dat een huwelijk dat gesloten is in een EU-lidstaten ook in de andere lidstaten wordt erkend.”

Door: Redactie

Exit mobile version