WNL

1 op de 4 scholieren gebruikt Ritalin zonder doktersrecept: ‘Het is gevaarlijk’

Eén op de vier studenten gebruikt ADHD-medicijnen zoals Ritalin zonder doktersrecept. Daarnaast gebruiken ze andere concentratieverhogende middelen die wel in de supermarkt te koop zijn. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt echter dat het de studieprestaties niet verbetert en daarnaast waarschuwt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik voor het innemen van medicijnen. “Het gebruik zonder doktersrecept is gevaarlijk, met name vanwege de kans op ernstige bijwerkingen.” Bijwerkingen die kunnen optreden zijn hoofdpijn, slapeloosheid en hartkloppingen.

Documentairemaker Bernard Krikke noemt het in Goedemorgen Nederland een zorgelijke situatie. “Ritalin is natuurlijk al jarenlang omstreden. Het lijkt mij niet de bedoeling dat ze dit op eigen instigatie gaan nemen vlak voor een examen.”

Politiek commentator Wouter de Winther snapt niet dat kinderen Ritalin innemen. “Ik had vroeger alleen een rolletje Dextro Energy op mijn bureau liggen.” Of hij dat andere mensen ook aanraadt? Hij heeft in ieder geval zijn examen gehaald. “Maar dat was misschien beginnersgeluk.”

Door: Redactie

Exit mobile version