WNL

CBS: Aantal jongeren met jeugdzorg blijft maar stijgen

Kabinet wil gemeenten verplicht laten samenwerken bij jeugdzorg

Het aantal jongeren dat jeugdzorg ontvangt is in 2018 opnieuw gestegen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 2018 bijna 1 op de 10 jongeren jeugdzorg kreeg. Met een stijging van 8000, krijgen nu 428.000 jongeren in totaal hulp.

Jeugdzorg is een verzamelnaam voor jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering voor jongeren tot 23 jaar. Jongeren met psychische of gedragsproblemen, een verstandelijke beperking krijgen deze zorg. Jeugdzorg kan door de rechter worden opgelegd.

In 2015 kwam de verantwoordelijkheid van de jeugdzorg bij gemeenten terecht. In dat jaar ging het nog om 380.000 jongeren. Sindsdien is het aantal met maar liefst 13 procent gestegen. De toename van afgelopen jaren komt vermoedelijk doordat wijk- en buurtteams van gemeenten meer jongeren hielpen. Vooral kinderen uit bijstandsgezinnen en families met schuldproblemen krijgen relatief vaak jeugdhulp. Hetzelfde geldt voor jongeren uit allochtone gezinnen.

Het verschil tussen gemeenten is redelijk groot. Vooral jongeren uit gemeenten in Limburg en het noordoosten van ons land krijgen vaak jeugdzorg. In deze provincies kreeg meer dan 12,5 procent van de jongeren jeugdhulp, terwijl dit aantal bij andere gemeenten ‘slechts’ 7 procent is.

LEES OOK: Het aantal jongeren dat jeugdzorg ontvangt ook in 2017 gestegen

Door: Redactie

Exit mobile version