main-logo NPO Start
Word lid
Foto: ANP
15 april 2019 — 15:05

Rechter: Irakese moordenaar van oma Toni moet definitief land uit

Vinwar H., de moordenaar van de 96-jarige oma Toni uit Amsterdam, moet na afloop van zijn tbs-behandeling definitief vertrekken naar Irak. Hij had een rechtszaak aangespannen om dit te voorkomen, maar de rechter heeft zijn verzoek vandaag afgewezen.

H. bracht Toni Heeremans-de Jong op 19 maart 2015 met messteken om het leven in de buurt van haar huis in de Amsterdamse Pijp. Een aantal weken na de aanval overleed ze aan haar verwondingen. H. kreeg geen straf, omdat hij ontoerekeningsvatbaar was. Wel kreeg hij tbs.

LEES OOK: Moordenaar van oma Toni (96) moet na tbs terug naar Irak

De Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) trok de tijdelijke verblijfsvergunning van H. in na zijn veroordeling, maar de man was het daar niet mee eens. Hij spande een zaak aan om de beslissing van de IND ongedaan te maken.

Inreisverbod

Naast het intrekken van de verblijfsvergunning legde de dienst H. ook een inreisverbod van tien jaar op. De rechter oordeelt nu dat de IND dat besluit mag nemen, omdat het dit voldoende heeft onderbouwd, onder andere door te wijzen op het gevaar dat H. voor de Nederlandse samenleving vormt.

H. kreeg de tijdelijke verblijfsvergunning in 2007, nadat hij in 2000 naar ons land was gekomen. Zodra zijn tbs-behandeling klaar is, moet hij dus terug naar Irak. Wanneer de behandeling van H. is afgelopen, is nog niet duidelijk.

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Opvolgers

Kun je rijk worden van troep? Jazeker, dat bewijst de familie Kras uit Volendam. In de jaren ‘50 begon opa Kras ooit als voddenboer, maar inmiddels zijn de Krasjes afval miljonairs. Door slim te investeren en vooral door met de hele familie  hard te werken. Met de poten in het vuil. De familie staat aan de vooravond van een aantal belangrijke beslissingen die de voortgang van het familiebedrijf behoorlijk kan beïnvloeden.

Engeland is EU 43 miljard schuldig bij brexit, Johnson weigert te betalen

Groot-Brittannië moet de Europese Unie (EU) 43 miljard euro betalen indien het land besluit om uit de EU te stappen. Tegen Sky News heeft premier…

Lees meer

Strandbezoekers ‘gewaarschuwd’ voor haai in Noordzee

Op de volgestroomde stranden aan de Noordzee is zondag mogelijk met schrik kennisgenomen van een boodschap achter een reclamevliegtuigje, meldt het ANP. “Let op: hier…

Lees meer

Mogelijk eerste dode door roken e-sigaret, 193 andere gelijke situaties gemeld

ABC News meldt dat in de afgelopen week de eerste persoon is overleden door een longziekte die mogelijk is veroorzaakt door het roken van e-sigaretten….

Lees meer

Britse prins Andrew biedt excuses aan voor contact met Epstein

De omstreden miljardair Jeffrey Epstein werd in 2008 al veroordeeld voor seksueel misbruik. Ondanks de veroordeling, nam de Britse prins Andrew geen afstand van de…

Lees meer

In speeltuin gedode man is 32-jarige uit Assen, 5 mannen zitten vast

De man die zaterdag door geweld om het leven kwam in een speeltuin in de wijk Peelo in Assen, is een 32-jarige man uit Assen,…

Lees meer

‘Krakers We Are Here denken de baas te zijn omdat niemand ze aanpakt’

De asielkrakers van actiegroep We Are Here denken het recht te hebben om te kraken omdat zowel de gemeente Amsterdam als de politie niets doet….

Lees meer

Man overleden in speeltuintje na melding zedendelict met kind

Een man is zaterdagmiddag in Assen om het leven gekomen nadat hij was mishandeld. Dat gebeurde in een speeltuintje aan de Iemstukken, een straat in…

Lees meer