main-logo NPO Start
Word lid
Foto: ANP
15 april 2019 — 15:05

Rechter: Irakese moordenaar van oma Toni moet definitief land uit

Vinwar H., de moordenaar van de 96-jarige oma Toni uit Amsterdam, moet na afloop van zijn tbs-behandeling definitief vertrekken naar Irak. Hij had een rechtszaak aangespannen om dit te voorkomen, maar de rechter heeft zijn verzoek vandaag afgewezen.

H. bracht Toni Heeremans-de Jong op 19 maart 2015 met messteken om het leven in de buurt van haar huis in de Amsterdamse Pijp. Een aantal weken na de aanval overleed ze aan haar verwondingen. H. kreeg geen straf, omdat hij ontoerekeningsvatbaar was. Wel kreeg hij tbs.

LEES OOK: Moordenaar van oma Toni (96) moet na tbs terug naar Irak

De Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) trok de tijdelijke verblijfsvergunning van H. in na zijn veroordeling, maar de man was het daar niet mee eens. Hij spande een zaak aan om de beslissing van de IND ongedaan te maken.

Inreisverbod

Naast het intrekken van de verblijfsvergunning legde de dienst H. ook een inreisverbod van tien jaar op. De rechter oordeelt nu dat de IND dat besluit mag nemen, omdat het dit voldoende heeft onderbouwd, onder andere door te wijzen op het gevaar dat H. voor de Nederlandse samenleving vormt.

H. kreeg de tijdelijke verblijfsvergunning in 2007, nadat hij in 2000 naar ons land was gekomen. Zodra zijn tbs-behandeling klaar is, moet hij dus terug naar Irak. Wanneer de behandeling van H. is afgelopen, is nog niet duidelijk.

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Goedemorgen Nederland-special op Koningsdag

Een speciale Koningsdag-uitzending met drie gasten: Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers, hoofdredacteur van Vorsten Justine Marcella en Maxima-kenner Josine Droogendijk zijn te gast. Ook zijn we live op de kindervrijmarkt in het Vondelpark in Amsterdam en natuurlijk in Amersfoort waar de familie die ochtend aankomt. We zijn er tussen 9 en half 11 op NPO 1!

9:00 tot 10:30 uur

WNL Op Zaterdag Koningsdag-special

Op Koningsdag is er een extra lange uitzending van WNL Op Zaterdag live vanuit Amersfoort. Margreet Spijker en Toine van Peperstraten ontvangen onder andere Arendo Joustra, Tim Knol en Herman Bleker. We blikken terug op het afgelopen jaar van de koning, en bespreken welke bijdrage de koning levert aan de Nederlandse economie.

WNL Op Zaterdag en WNL Opiniemakers op Koningsdag van 14:00 tot 19:00 op NPO Radio 1.

14:00 tot 19:00
Weer handgranaat voor Rotterdamse Club BLU, eigenaar tast in duister

Voor de tweede keer in twee jaar tijd heeft iemand een handgranaat voor de Rotterdamse Club BLU gelegd. Het explosief is afgelopen nacht onschadelijk gemaakt…

Lees meer

Celstraf en rijontzegging voor doodrijden 19-jarige Fleur

Walter van W. heeft van het gerechtshof in Leeuwarden drie jaar cel gekregen voor een dodelijk ongeluk in Loosdrecht op 16 maart 2016, meldt ANP….

Lees meer

Vrouw (29) lag weken dood in huis Zwolle, onderzoek naar zorginstantie

De 29-jarige vrouw die eind maart dood werd aangetroffen in haar woning in Zwolle heeft daar vermoedelijk enkele weken gelegen. Dat meldt het AD op…

Lees meer

Lintjesregen 2019: Humberto Tan, Gerard Spong en Björn Kuipers geëerd

Vrijdag zijn weer duizenden mensen geëerd tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Ter ere van de verjaardag van koning Willem-Alexander krijgen mensen die veel hebben betekent voor…

Lees meer

Boa’s mogen niet staken op Koningsdag van rechter

Buitengewone opsporingsambtenaars in Amsterdam mogen niet staken op Koningsdag zaterdag. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam vrijdag bepaald, schrijft ANP. De handhavers wilden juist op…

Lees meer

OM eist ruim twee celstraf tegen asielzoeker voor brandstichting in aso-azc

Een 37-jarige asielzoeker uit Algerije moet wat het Openbaar Ministerie betreft ruim twee jaar de cel in, vanwege een brandstichting in het aso-azc in Hoogeveen….

Lees meer

Halvering van aantal politiefunctionarissen met hoger inkomen dan minister

Het aantal werknemers bij de politie met een topinkomen is het afgelopen jaar opnieuw gedaald. Dat meldt de politie op haar website. De bedoeling is…

Lees meer

Fors minder asielzoekers krijgen beschermde status in Nederland

In totaal 4.795 asielzoekers hebben vorig jaar een beschermde status gekregen in Nederland. Syriërs kwamen hier het vaakst voor in aanmerking, zo blijkt uit cijfers…

Lees meer