main-logo NPO Start
Word lid
WNL Haagse Lobby - 15 april 2019 — 21:32

Politievakbond: ‘Agenten hebben geen vertrouwen meer in interne meldpunten’

Politieagenten hebben zo weinig vertrouwen in interne meldpunten bij de politie, dat zij daar niet durven aan te kloppen. Dat zegt voorzitter van Politievakbond ACP, Gerrit van de Kamp vandaag in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Van de Kamp pleit dan ook voor een extern meldpunt.

De voorzitter van de politievakbond reageerde op het plan van CDA-Tweede Kamerlid Chris van Dam. Hij pleit voor een speciale ombudsman bij de politie om agenten te beschermen. Het CDA wil dat er daarmee kritisch wordt gekeken naar integriteitsonderzoeken bij de Nationale Politie.

Van Dam heeft zelf onderzoek gedaan naar politieagenten die werden onderworpen aan een integriteitsonderzoek. “Ik ben daarvan geschrokken,” zegt Van Dam. “Dan heb ik het niet over de lekkende, corrupte agenten, maar de gewone diender waarbij een verdenking rijst.” Bij die onderzoeken schiet de organisatie vaak door, zo zien zowel Van Dam als de Politievakbond.

Naast de problemen rond integriteitsonderzoeken ziet Van Dam ook veel problemen bij de manier waarop politieagenten met PTSS-klachten worden behandeld. Daarnaast wordt de eigen organisatie door politieagenten steeds minder gewaardeerd.

Wantrouwen

Van de Kamp herkent veel van de problemen die het Kamerlid schetst, maar ziet een ombudsman binnen de organisatie niet zitten. “Het vertrouwen in het interne proces is er gewoon niet. Er moet nu eerst zwaar geïnvesteerd worden in de interne behandeling van klachten. Tot die tijd moet je buiten de politie een club neerzetten die dat gaat doen.”

Van de Kamp benadrukt dat een interne ombudsman hem “te ver” gaat. “Het belangrijkste verschil met het plan van Van Dam is dat wij een extern meldpunt willen. Voor de rest herkennen wij zeer wat hij in zijn onderzoeken tegenkomt.”

‘Zogenaamd onafhankelijk’

“Wij zien dat collega’s alles wat er tot nu toe intern is georganiseerd met zeer veel wantrouwen bekijken, ook al is dat zogenaamd onafhankelijk,” zegt Van de Kamp. “Daarom denken wij dat het beter is om dat buiten de politie te organiseren.”

De politievakbond heeft al eerder gewaarschuwd voor de zeer wankele relatie tussen de politietop en de werkvloer, zo benadrukt Van de Kamp. “Dit onderzoek bevestigd dat heel duidelijk.”

Door: Tom Janssen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Goedemorgen Nederland-special op Koningsdag

Een speciale Koningsdag-uitzending met drie gasten: Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers, hoofdredacteur van Vorsten Justine Marcella en Maxima-kenner Josine Droogendijk zijn te gast. Ook zijn we live op de kindervrijmarkt in het Vondelpark in Amsterdam en natuurlijk in Amersfoort waar de familie die ochtend aankomt. We zijn er tussen 9 en half 11 op NPO 1!

9:00 tot 10:30 uur

WNL Op Zaterdag Koningsdag-special

Op Koningsdag is er een extra lange uitzending van WNL Op Zaterdag live vanuit Amersfoort. Margreet Spijker en Toine van Peperstraten ontvangen onder andere Arendo Joustra, Tim Knol en Herman Bleker. We blikken terug op het afgelopen jaar van de koning, en bespreken welke bijdrage de koning levert aan de Nederlandse economie.

WNL Op Zaterdag en WNL Opiniemakers op Koningsdag van 14:00 tot 19:00 op NPO Radio 1.

14:00 tot 19:00
Lintjesregen 2019: Humberto Tan, Gerard Spong en Björn Kuipers geëerd

Vrijdag zijn weer duizenden mensen geëerd tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Ter ere van de verjaardag van koning Willem-Alexander krijgen mensen die veel hebben betekent voor…

Lees meer

Boa’s mogen niet staken op Koningsdag van rechter

Buitengewone opsporingsambtenaars in Amsterdam mogen niet staken op Koningsdag zaterdag. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam vrijdag bepaald, schrijft ANP. De handhavers wilden juist op…

Lees meer

OM eist ruim twee celstraf tegen asielzoeker voor brandstichting in aso-azc

Een 37-jarige asielzoeker uit Algerije moet wat het Openbaar Ministerie betreft ruim twee jaar de cel in, vanwege een brandstichting in het aso-azc in Hoogeveen….

Lees meer

Halvering van aantal politiefunctionarissen met hoger inkomen dan minister

Het aantal werknemers bij de politie met een topinkomen is het afgelopen jaar opnieuw gedaald. Dat meldt de politie op haar website. De bedoeling is…

Lees meer

Fors minder asielzoekers krijgen beschermde status in Nederland

In totaal 4.795 asielzoekers hebben vorig jaar een beschermde status gekregen in Nederland. Syriërs kwamen hier het vaakst voor in aanmerking, zo blijkt uit cijfers…

Lees meer

Kamermeerderheid schaart zich achter D66-plan voor ‘nachtvluchtverbod’

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van D66 om nachtelijke vluchten op Schiphol te verbieden. Dat bleek vanmiddag tijdens een stemming. Van…

Lees meer