main-logo NPO Start
Word lid
Foto: ANP
Goedemorgen Nederland - 2 april 2019 — 11:36

AIVD: ‘Mogelijk radicalisme bij naschoolse islamitische en Arabische lessen’

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) laat in het jaarverslag weten zich zorgen te maken over de naschoolse islamitische en Arabische lessen. Volgens de veiligheidsdienst wordt tijdens deze lessen mogelijk radicaal gedachtegoed verspreid.

De verspreiding van radicaal-islamitisch gedachtegoed was tot nu toe vooral een zaak bij een beperkt aantal moskeeën, met name de Salafistisch georiënteerde moskeeën, schrijft De Telegraaf. Volgens de AIVD heeft de bedreiging zich nu verbreed naar de hele Nederlandse samenleving.

Nederland heeft volgens de veiligheidsdienst voor het eerst sinds de moord op Theo van Gogh te maken gehad met gewelddadige incidenten met jihadistische of radicaal-islamitische achtergrond. “Jihadistisch-terrorisme kan een gevolg zijn van steeds verder radicaliserende moslims. Hierbij ligt afscheiding van de Nederlandse samenleving op de loer”, klinkt het in het jaarverslag.

“De AIVD constateert dat radicaalislamitische aanjagers zich sterk weten te positioneren binnen het aanbod van het onderwijs voor jonge moslims. Hierbij kan gedacht worden aan naschoolse lessen in Arabisch en de Islam.”

Aangezien er weinig of geen goede alternatieven zijn voor naschools islamitisch onderwijs beschikbaar is, zijn deze onderwijsprogramma’s ook voor leerlingen met een gematigde achtergrond erg aantrekkelijk.

Deze onderwijsinitiatieven lijken op het eerste oog laagdrempelig en onschuldig. Maar volgens de AIVD vervreemden kinderen en jongvolwassenen door deze invulling van het onderwijs van de samenleving. Bovendien kan het mogelijk hun deelname aan de maatschappij belemmeren.

Door: Redactie

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

PODCAST: Mark en Margreets Weekend

Kinderen zoals Lars Westra (12) en Greta Thunberg (17) worden ingezet als “deugmascottes voor de klimaathype”. Dat zegt mediadeskundige Mark Koster in de podcast Mark en Margreets Weekend van WNL en NPO Radio 1.

Wetenschappers waarschuwen voor gevaar te veel vitamine B12: ‘Grotere kans op sterfte’

Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van…

Lees meer

Huizenprijzen nog steeds stevig in de lift: gemiddelde koopwoning in jaar tijd 6,9 procent duurder geworden

De huizenprijzen in Nederland zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, maar niet zo hard als een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek…

Lees meer