WNL

WNL PODCAST: ‘Grootste deel stijging zorgkosten gaat naar inzet van personeel’

De redactie van het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland heeft een zesdelige podcastserie gemaakt over de geldverslindende laatste tien jaar van ons leven. Deel 1 is nu hier te beluisteren via NPO Radio 1.

Met de vergrijzing en de stijgende levensverwachting nemen ook de zorgkosten sterk toe. Een groot deel van die stijgende zorgkosten gaat naar het zorgpersoneel, zo legt hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen uit in de podcast van het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland van WNL. “We krijgen voor die extra kosten veel terug.”

“Zorg is een hele arbeidsintensieve sector,” zegt Van Mulligen. “Je kunt niet zomaar een apparaat inzetten, het menselijk contact is belangrijk. Een hogere zorgvraag gaat automatisch gepaard met meer inzet van mensen. Daar zit een prijskaartje aan.”

Van Mulligen ziet een sterke stijging van het aantal banen in de zorg. “Er werken nu ongeveer 1,4 miljoen mensen in de zorg. Halverwege de jaren 90 was dat minder dan 900.000. In de periode daarna was van iedere drie banen die er bijkwam er één in de zorg.”

De toenemende kosten worden volgens Van Mulligen soms te veel in de probleemsfeer getrokken. Dat we zoveel aan de zorg kunnen uitgeven, kom doordat we zoveel rijker zijn geworden de afgelopen decennia, zo legt Van Mulligen uit. “De vraag wordt vaak gesteld of we het nog wel kunnen betalen. Maar we geven nu ook veel meer uit aan vakanties dan twintig jaar geleden. Toch hoor je niemand zeggen: ‘We geven zo veel uit aan vakanties, kunnen we straks nog wel op vakantie?’

Het is dus een keuze die we als land bewust maken, zegt Van Mulligen. “Het is ook heel belangrijk voor mensen. Zorg zit vaak in de top drie van zaken die mensen het belangrijkst vinden. Je krijgt er ook wel wat voor terug.”

Kwaad bloed

Dat mensen hogere zorgkosten ervaren komt ook doordat zij een groter deel zelf moeten betalen. “Denk aan de verhoging van de ziektekostenpremies en de verhoging van de eigen risico,” zegt Van Mulligen. “Zo’n twintig jaar geleden werd iets meer dan de helft van de totale zorgkosten door burgers zelf opgebracht. De rest kwam van de overheid. Het aandeel dat huishoudens zelf betalen is toegenomen. Dat zet bij veel mensen kwaad bloed.”

De redactie van het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland heeft een zesdelige podcastserie gemaakt over de geldverslindende laatste tien jaar van ons leven. Deel 1 is nu hier te beluisteren via NPO Radio 1.

Door: Redactie

Exit mobile version