main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
AFP
15 maart 2019 — 21:44

Veto Trump voor schrappen noodtoestand voor bouw grensmuur

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn veto uitgesproken tegen een plan om de noodtoestand op te heffen. Het gaat om de noodtoestand die hij vorige maand uitriep om zijn grensmuur met Mexico te kunnen betalen.

Het Amerikaanse Congres had een maatregel aangenomen om de noodtoestand te stoppen. Verrassend genoeg stemden ook twaalf Republikeinse leden van het Congres voor de maatregel.

De veto betekent niet dat het onmogelijk is om de noodtoestand op te heffen. Nu moet er echter in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden een twee derde meerderheid zijn die tegen de noodtoestand stemt. De kans daarop lijkt klein, aangezien de Republikeinen een meerderheid hebben in de Senaat.

Het is de eerste keer dat Trump een veto uitspreekt. “Als president is de veiligheid van dit land bewaken mijn belangrijkste taak. Donderdag heeft het Congres een gevaarlijke resolutie aangenomen. Dat mogen zij doen, maar ik mag dat blokkeren met een veto. Ik ben trots op mijn beslissing.”

De Amerikaanse president wil graag het geld dat hij nodig heeft voor de grensmuur ophalen door de noodtoestand. Hij heeft daardoor niet meer de steun van het Congres nodig. Trump heeft bijna 8 miljard dollar nodig voor zijn grensmuur met Mexico.

De muur moet criminele migranten tegenhouden, zegt Trump. Die migranten zorgen volgens hem voor veel geweld en drugscriminaliteit in de Verenigde Staten.

LEES OOK: Trump roept noodtoestand uit om grensmuur

 

Door: Redactie

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer