main-logo NPO Start
Word lid
AFP
15 maart 2019 — 21:44

Veto Trump voor schrappen noodtoestand voor bouw grensmuur

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn veto uitgesproken tegen een plan om de noodtoestand op te heffen. Het gaat om de noodtoestand die hij vorige maand uitriep om zijn grensmuur met Mexico te kunnen betalen.

Het Amerikaanse Congres had een maatregel aangenomen om de noodtoestand te stoppen. Verrassend genoeg stemden ook twaalf Republikeinse leden van het Congres voor de maatregel.

De veto betekent niet dat het onmogelijk is om de noodtoestand op te heffen. Nu moet er echter in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden een twee derde meerderheid zijn die tegen de noodtoestand stemt. De kans daarop lijkt klein, aangezien de Republikeinen een meerderheid hebben in de Senaat.

Het is de eerste keer dat Trump een veto uitspreekt. “Als president is de veiligheid van dit land bewaken mijn belangrijkste taak. Donderdag heeft het Congres een gevaarlijke resolutie aangenomen. Dat mogen zij doen, maar ik mag dat blokkeren met een veto. Ik ben trots op mijn beslissing.”

De Amerikaanse president wil graag het geld dat hij nodig heeft voor de grensmuur ophalen door de noodtoestand. Hij heeft daardoor niet meer de steun van het Congres nodig. Trump heeft bijna 8 miljard dollar nodig voor zijn grensmuur met Mexico.

De muur moet criminele migranten tegenhouden, zegt Trump. Die migranten zorgen volgens hem voor veel geweld en drugscriminaliteit in de Verenigde Staten.

LEES OOK: Trump roept noodtoestand uit om grensmuur

 

Door: Casper van Es

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

In het online satireprogramma Klikbeet laat actrice en cabaretière Eva Crutzen zien dat ze op een wel heel realistische manier de dronken fitgirl speelt. Maar ze schittert op dit moment ook in de theaters met haar eigen solovoorstelling ‘Opslaan als’. Hoe grappig vindt zij zichzelf eigenlijk? Je hoort haar vannacht in gesprek met Carolien Borgers om 00.00 uur op NPO Radio 2.

Vannacht om 0.00 uur op

Terugkijken: Goedemorgen Nederland:

VVD-leider Mark Rutte is samen met EU-lijsttrekker Malik Azmani te gast over hun plannen voor de EU. Zo willen zij onder andere zorgen voor meer opvang in de regio voor asielzoekers. Ook te gast is de topman van het Openbaar Ministerie Gerrit van der Burg over het nieuwe televisie-programma Misdaadcollege.

Woningprijzen in april weer 7,7 procent gestegen

De prijs van bestaande koopwoningen is vorige maand weer toegenomen. In april waren huizen 7,7 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt…

Lees meer

Staatssecretaris Harbers verwacht af te treden na ophef misdaadcijfers asielzoekers

Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) verwacht af te treden nadat er ophef is ontstaan over misdaadcijfers onder asielzoekers. Het debat in de Tweede Kamer over die…

Lees meer

Vermoedelijke commandant terroristische Jabhat al-Nusra aangehouden in Kapelle

Een vermoedelijke commandant van de terroristische groepering Jabhat al-Nusra is aangehouden in het Zeeuwse Kapelle. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Het gaat om een…

Lees meer

Duizenden groep acht-kinderen krijgen verkeerd schooladvies door fouten bij eindtoets

Enkele duizenden basisscholieren hebben een advies voor het voortgezet onderwijs gekregen dat mogelijk te hoog gegrepen is. Dat heeft het onderwijsministerie bekendgemaakt. Er moet opnieuw…

Lees meer