WNL

Jetten: ‘Halsema, spoor ouders aan om kinderen van Haga Lyceum te halen’

D66-fractievoorzitter Rob Jetten wil dat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema ouders aanspoort om hun kinderen van het omstreden Haga Lyceum in de stad te halen. Dat zei Jetten vanmorgen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Leerlingen van het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam worden volgens de AIVD en de NCTV beïnvloed door mensen die banden hebben met jihadisten van terreurorganisatie ‘Kaukasus Emiraat’. Dat schreven zij eerder in een brief aan burgemeester Halsema.

LEES OOK: ‘Leerlingen Amsterdamse islamitische school beïnvloed door jihadisten’

De beïnvloeding zou plaatsvinden door een groot deel van het lesprogramma te wijden aan de “salafistische geloofsleer”. In zeker één geval werd een godsdienstles bewust geschrapt, toen de Onderwijsinspectie over de vloer was. Gisterenavond was er, nadat een eerder informatieavond was afgelast omdat er chaos uitbrak, een bijeenkomst voor ouders.

Fractievoorzitter van D66 Jetten vindt dat Halsema de ouders moet aanspreken. “Doe een persoonlijke oproep aan elke ouder van die school om hun kinderen daar vandaan te halen. Deze kinderen leren echt de verkeerde waarden en kunnen daardoor niet meedoen in de democratische samenleving van Nederland”, aldus Jetten, die vooral veel verdriet heeft over de kinderen van de school. “Zij komen straks van deze school af en hebben eigenlijk niet de skills om in deze samenleving mee te doen.”

Splinter Chabot, programmamaker en voorzitter van de JOVD.  is het eens met de opvattingen van Jetten. “Plat gezegd is het natuurlijk van de zotten dat dit gebeurt. Onderwijs is om op te leiden. Niet om allerlei foute denkbeelden een podium te geven.”

Rechtsgeleerde Afshin Ellian wil vooral dat de wetgeving verandert, waardoor het makkelijker wordt om dergelijk onderwijs te verbieden. Volgens hem is dat in 2002 al eens geprobeerd, maar hield een blok van links dat toen tegen. “Het is een triest vraagstuk.”

Door: Redactie

Exit mobile version