main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 13 maart 2019 — 08:13

Politie sluit afritten naar Urk uit angst voor veldslag: ‘Dit is niet normaal!’

De politie heeft gisteravond de afritten naar Urk op de snelweg A6 afgesloten om te voorkomen dat groepen die uit zijn op rellen naar de gemeente komen. Op andere wegen in en rond Urk werd streng gecontroleerd.

Bij de controles op de toegangswegen zijn twee mannen aangehouden. Een van hen kon zich niet legitimeren. De andere man had een honkbalknuppel bij zich. De politie heeft die in beslag genomen.

Aanleiding voor de onrust was een grote vechtpartij maandagavond. Daarbij drong een groep jongeren een woning binnen van een gezin van Marokkaanse komaf. Daarbij werd 18-jarige jongen, zijn moeder en zijn zus mishandeld, zo meldt het AD. Jongeren uit het vissersdorp staan recht tegenover Marokkaans-Nederlandse jongeren. Via sociale media proberen verschillende groepen vechtpartijen en rellen te organiseren.

De situatie liep gisteravond zo erg uit de hand dat een jeugdagent op Twitter aan ouders vroeg of ze wel weten waar hun kind is. “Niet thuis? Zorg dat ze thuiskomen. Dit is niet normaal!!”, tweette ze. Er werd vuurwerk afgestoken op straat en groepjes jongeren zwierven rond.

‘In wat voor samenleving zijn we terechtgekomen?’

“Ik kan hier heel boos over worden, ik denk dat we dat allemaal delen,” zegt VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke in Goedemorgen Nederland. “Als een politie-agent de ouders via sociale media moet oproepen om te kijken waar hun kinderen zijn gebleven, dan ga je je afvragen in wat voor samenleving we terecht zijn gekomen.”

Het Kamerlid heeft geen goed woord over voor het gedragen van de groepen. “Dat jongeren denken op deze manier in grote getale recht te kunnen halen waar onrecht heeft plaatsgevonden, het is een grote schande,” aldus Ten Broeke.

LEES OOK: Onrust in Urk na massale vechtpartij, nieuw acties aangekondigd

Door: Tom Janssen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Zaak van je Leven

Kijk terug De Zaak van je Leven: Het onderzoek naar de dood van Frans Bindels leidt langs meerdere verdachten, maar het duurt lang voordat de politie antwoord heeft op die ene vraag: Wie vermoordde de sterkste man van Milsbeek?

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

Oprichter & CEO van deelplatform Peerby, Daan Weddepohl, had 99 redenen om te stoppen met zijn onderneming, maar deed dat toch niet. Hij schreef er een boek over! Je hoort de ondernemer om middernacht in ’t Wordt Nu Laat!

Luister vanaf 00.00 uur naar
Rotterdam wil honderden euro’s uitloven voor tips over wapens in de stad

Mensen in Rotterdam die tips hebben over wapenbezit in de stad kunnen daar een flink zakcentje aan overhouden. De beloning die tipgevers kunnen krijgen zal…

Lees meer

Nikabdraagsters zetten conducteur voor schut op Facebook met stiekem filmpje

Een conducteur die een nikabdraagster heeft berispt in de trein, is gefilmd en te kakken gezet in de Facebookgroep ‘Tegen Boerkaverbod’. De NS is boos…

Lees meer

CBS: Werkloosheid afgelopen drie maanden met 3,5 procent gestegen

De werkloosheid is na een afname sinds 2013 de afgelopen maanden weer gestegen met 3,5 procent, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Per maand…

Lees meer

Essalam Moskee Rotterdam zet imam aan de kant na omstreden uitspraken

Said Abarkan is niet langer werkzaam als imam bij de Essalam Moskee in Rotterdam, dat laat het bestuur weten aan het AD. De breuk volgt…

Lees meer

Schok na executie advocaat: ‘Terreurdaad is mogelijk door zwijgcultuur in deze gemeenschap’

Er gaat een schokgolf door de samenleving na de executie in de vroege ochtend van advocaat Derk Wiersum. Een jonge jongen – de vermoedelijke dader…

Lees meer