WNL

Wat als het hele internet uitvalt door een cyberaanval?

Wat als het hele internet uitvalt door een gecoördineerde cyberaanval? Cybersecurity-expert Ronald Prins schetst de scenario’s in WNL Op Zondag. Hij verwacht dat we zullen proberen terug te vallen op oude systemen. Maar die zullen daar niet op berekend zijn.

“Heel veel pintransacties in de winkels gaan over het internet,” zegt Prins. “Die pinapparaten zijn verbonden met één knooppunt waar al die transacties verwerkt worden. Als je dat weet plat te leggen, dan kunnen we dus niet pinnen. Mensen dragen geen contant geld meer bij zich dus als dat langdurig gebeurt, dan raken de koelkasten echt leeg.”

Als het internet platlicht zullen de winkels ook niet meer bevoorraad worden. “De hele logistieke keten en de voedselindustrie heeft ook het internet nodig. Dat is iets wat mij regelmatig zorgen baart,” aldus Prins.

Verouderde diensten zijn niet meer berekend op grootschalig gebruik, zo verwacht Prins. “Als we niet meer kunnen WhatsAppen met elkaar, dan gaan we weer proberen te bellen. Maar daar is het hele telefonienetwerk niet meer op berekend.”

“Zo zal je allerlei gevolgeffecten zien,” zegt Prins. “Als we niet meer kunnen pinnen in de winkel gaan we met z’n allen geld opnemen bij de pinautomaat. Daar zijn er al veel minder van tegenwoordig. Die zijn binnen een paar uur leeg.”

Eten, drinkwater en cash

Nederland zou volgens de cybersecurity-expert een voorbeeld kunnen nemen aan de oosterburen als het gaat om het treffen van voorbereidingen op dit soort noodsituaties. “Het Duitse kabinet heeft twee jaar geleden een oproep gedaan aan de burger om te zorgen dat ze drinkwater, eten en een paar honderd euro in huis hebben liggen. Daarmee kunnen burgers zich voorbereiden op eventuele uitval van het internet. Ik vind dat een hele reële oproep.”

“Nederland is een van de meest digitale landen ter wereld. Daar hoort ook bij dat je je weerbaar maakt. Ik merk dat de landen om ons heen dat beter doen,” zegt Prins. De aanpak is nu te versnipperd, zo meent hij. “Elk departement doet wat anders. Ik mis het alomvattende plan. Het is een thema dat niet goed past binnen ons poldermodel.”

Door: Redactie

Exit mobile version