WNL

Ruzie over nieuwe straatnamen in Amsterdam: ‘Mogelijk alleen straatnummers’

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema ligt overhoop met de straatnamencommissie. Daardoor dreigen de straten in de nieuwe wijk op IJburg nu helemaal geen straatnamen te krijgen, maar alleen nummers.

De commissie stelde eerder voor om de straten te vernoemen naar zeehelden. Daar zag Halsema weinig in, er zijn volgens haar al genoeg straten naar blanke mannen vernoemd. Een suggestie om de straten dan te vernoemen naar internationale dansstijlen werd ook van tafel geveegd. De burgemeester vond dat wel een ‘te oubollige’ oplossing om recht te doen aan ‘de moderne samenleving’, zo meldt de Volkskrant.

Slavenopstand

Uiteindelijk kwam het stadsbestuur met het voorstel om de straten te vernoemen naar de leiders van slavenopstanden. Maar dat zag de straatnamencommissie weer niet zitten, onder andere omdat een deel van die leiders al op andere plekken in de stad wordt geëerd.

De bevoegdheid om straatnamen toe te kennen ligt bij de burgemeester. Halsema zegt vooralsnog te wachten op een nieuw advies van de commissie. De tijd dringt echter, omdat de wijk al bijna af is. Mocht er niet op tijd een nieuw advies liggen, dan zullen de straten alleen nummers krijgen, zo liet Halsema gisteren weten.

LEES OOK: ‘Blijf koloniale straatnamen gebruiken en verdiep je in geschiedenis’

Door: Redactie

Exit mobile version