WNL

OM heeft salarisstroken van Nederlandse IS-strijders in handen

Het Openbaar Ministerie beschikt over de salarisstroken van Nederlandse IS-strijders. Dat meldt het AD. “Het gaat om betalingen van IS aan haar leden in de periode 2016 tot en met juni 2017’’, aldus een woordvoerder tegen de krant.

Op de lijsten staan de namen van strijders in het Arabisch en in het Engels. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van de lijsten. Het moet als bewijs dienen in de zaak tegen de 23-jarige Maseh N., die eind vorig jaar teruggekeerde uit Syrië.

Volgens de advocaat van N. zou hij geen gevechtshandelingen hebben gepleegd. Het OM hoopt met de lijsten te kunnen bepalen wat de rol van N. is geweest, omdat IS-strijders meer betaald kregen dan mensen die andere werkzaamheden verrichtten. Volgens Amerika, waar Nederland de lijsten van heeft gekregen, betaalde IS haar aanhangers tussen 400 en 1200 dollar per maand.

“Zij hebben gedacht dat het kalifaat er voor altijd zou zijn”, aldus Han ten Broeke, directeur politieke zaken van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, vanmorgen in Goedemorgen Nederland. “Het is bekend dat IS heeft geprobeerd om op een hele professionele manier dat kalifaat te leiden.”

“Het is goed dat ze deze lijsten gevonden hebben en ook dat Amerika deze lijsten met ons deelt”, vindt Ten Broeke. “Dat betekent dat we deze lui nu kunnen vervolgen en dat is nodig.”

Door: Redactie

Exit mobile version