WNL

Kabinet rekende met oude cijfers om hoogte energierekening te bepalen

Energierekening

Volgens het kabinet zou de energierekening niet zo hard stijgen als sommige prijsvergelijkers hadden voorspeld, maar dit weekend bleek op basis van cijfers van het CBS dat de kosten wel degelijk met meer dan 300 euro gaan stijgen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geeft toe met verkeerde cijfers te hebben gerekend.

Het CBS communiceerde afgelopen weekend dat de jaarlijkse energierekening zou stijgen naar 2.074 euro. Een stijging van 334 euro ten opzichte van een jaar eerder. Het CBS ging bij de berekening uit van een gemiddeld jaarlijks verbruik van ruim 3000 kWh elektriciteit en ongeveer 1500 kubieke meter gas per huishouden. Het kabinet rekende met lagere verbruikscijfers: 2500 kWh stroom en 1100 kubieke meter gas per huishouden.

Die cijfers waren afkomstig uit de Nationale Energieverkenning 2017 van het Planbureau voor de Leefomgeving, laat een woordvoerder van het ministerie weten aan het AD. “De inschatting in 2017 was dat dit jaar minder gas en elektriciteit zou worden afgenomen. Anderzijds was de verwachting dat de marktprijzen van gas en elektra minder snel zouden stijgen.”

Die cijfers blijken echter verouderd, geeft de woordvoerder toe aan de krant. “Omdat het Planbureau voor de Leefomgeving zijn handen vol heeft aan het Klimaatakkoord, zijn zij afgelopen jaar niet met een aparte Energieverkenning gekomen.”

Meerdere partijen hebben boos gereageerd op het nieuws. Onder meer PvdA’er William Moorlag begrijpt er niks van. “Dit ondermijnt het vertrouwen van burgers in de overheid. Het lijkt wel of de koopkrachtplaatjes zijn gebaseerd op modellen die door Hans Klok zijn ontworpen.”

Ook regeringspartij VVD wil opheldering. “Ik heb hier zelf ook vragen bij en wil graag weten waar dit verschil vandaan komt en hoe het te verklaren is”, aldus Dilan Yeşilgöz-Zegerius.

Door: Redactie

Exit mobile version