WNL

PVV wil DENK met grondwetswijziging uit de politiek krijgen

De PVV wil er met een grondwetswijziging voor zorgen dat mensen met een dubbele nationaliteit niet meer mogen stemmen en zich verkiesbaar stellen. De PVV hoopt hiermee onder meer de partij DENK op deze manier uit de politiek te weren.

Fractievoorzitter Geert Wilders en Kamerlid Martin Bosma dienen een initiatiefwetsvoorstel in om dit voor elkaar te krijgen. Wilders noemt het “onacceptabel” dat mensen met een dubbele nationaliteit in het kabinet, de Tweede Kamer of in gemeenteraden kunnen zitten.

“Als wij hiermee de lieden van DENK uit de Kamer en uit alle gemeenteraden en Provinciale Staten zouden kunnen weren, voor zover ze een dubbele nationaliteit hebben, dan zou dat een geweldig resultaat zijn van deze wet”, zegt hij tegen de NOS.

De PVV en DENK liggen al langer met elkaar in de clinch. Vorige week was er een aanvaring tussen Kamerleden Öztürk (DENK) en Machiel De Graaf (PVV). De DENK-politicus beschuldigt de PVV’er van openlijke bedreiging.

LEES OOK: Hans Wiegel kritisch op clash DENK en PVV: ‘Dit is beneden elk peil’

“Onzinnig en triest”

Op veel steun kan het initiatiefvoorstel van de PVV vooralsnog niet rekenen. “De PVV staat voor de Partij Voor Vrijheidsbeperking. Het zal hem nooit lukken ons de mond te snoeren”, zegt DENK-leider Tunahan Kuzu op Twitter.

Minister Grapperhaus van Justitie zei gisteravond in het programma Jinek niets te zien in het voorstel. “Ook mensen met twee paspoorten hebben gewoon het recht om in de maatschappij mee te doen.”

Ook andere politici regeren afwijzend. Jesse Klaver van GroenLinks spreekt van een “onzinnig voorstel” en roept op tot verbinding. D66-voorman Rob Jetten noemt het idee “onsmakelijk” en “on-Nederlands”. “Hier wil ik geen ruimte aan bieden. Hier trek ik een streep. Ik zeg nee.” PvdA-leider Asscher noemt het voorstel “triest”.

Door: Redactie

Exit mobile version