WNL

VVD, CDA en GroenLinks pleiten voor landelijke wapeninleveractie

Wapens

Na het succes van de wapeninleveractie in Rotterdam, pleiten VVD, CDA en GroenLinks nu voor een landelijke inzamelingsactie. De Tweede Kamer gaat vanavond over dit idee debatteren, meldt het AD.

Dankzij de motie van de drie partijen gaat het kabinet kijken of een landelijke wapeninleveractie inderdaad mogelijk is. In dat geval kan iedereen zijn of haar wapens inleveren, zonder dat ze daarvoor vervolgt worden wegens verboden wapenbezit.

“We willen in een zo veilig mogelijk land leven”, legt VVD-Kamerlid Antoinette Laan. “Daar horen geen illegale vuurwapens bij. De straf die je krijgt voor illegaal wapenbezit mag nooit de reden zijn dat je ze niet inlevert. Vandaar dat ik blij ben met deze actie. Ieder wapen dat van de straat is, is er eentje.”

LEES OOK: Straffeloos wapen inleveren in Rotterdam groot succes: ‘262 wapens ingeleverd’

Daar is het CDA het wel mee eens. “We moeten vuurwapens weren uit onze samenleving en een landelijke inleverdag kan daar aan bijdragen”, zegt Kamerlid Chris van Dam.

In Rotterdam hield de politie begin februari al zo’n wapeninleveractie. Na verschillende schietincidenten in Rotterdam-Zuid de afgelopen tijd besloot de politie daartoe. In totaal werden toen 262 wapens, waaronder 60 vuurwapens en 650 kilo munitie ingeleverd. Daarnaast ontving de politie ook boksbeugels, messen, pepperspray, alarm- en balletjespistolen.

Gezien het aantal ingeleverde wapens in Rotterdam, denken de drie partijen dat dit ook in andere gemeenten een succes kan worden. Volgens Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) verdient de actie in Rotterdam navolging. “Daarom vragen wij de minister er alles aan te doen om illegaal wapenbezit terug te dringen.”

Door: Redactie

Exit mobile version