WNL

Hoe groot wordt het lerarentekort? Al 35.000 vacatures in 2018

leraren

Het lerarentekort loopt weer verder op. Daarover schrijft Trouw. In de eerste drie kwartalen van 2018 waren er 35.000 vacatures te vullen in ons land. Dat is evenveel als in het hele jaar 2017, meldt de krant op basis van cijfers van het UWV.

De tekorten zijn het grootst in het basisonderwijs. Daar zijn te weinig groepsleerkrachten te vinden. Daarnaast is er een tekort aan tweedegraads docenten Nederlands, Engels en wiskunde. De helft van de vacatures zou moeilijk in te vullen zijn.

Woningen speciaal voor leraren in Amsterdam: zo zien de huizen er uit

Het tekort ontstaat omdat er in het onderwijs relatief veel 55-plussers werkzaam zijn. Ondertussen is de aanwas van nieuwe leraren te laag om de mensen die met pensioen gaan te vervangen.

De overheid probeert het lerarentekort op verschillende manieren terug te dingen. Zo is het voor zij-instromers makkelijker om de pabo te gaan doen. Banken en verzekeraars maakten deze week bekend dat ze werknemers die een overstap willen maken naar het onderwijs zullen ondersteunen.

Omroep WNL maakte vorig jaar een aflevering over het lerarentekort in Stand van Nederland. Bekijk hier de aflevering terug

Door: Redactie

Exit mobile version