main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 7 februari 2019 — 08:06

‘Nederland is geen ophaaldienst voor mensen die terrorisme hebben gesteund’

De Koerden willen Nederland ondersteunen met het terughalen van Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen. Dat zegt de Syrisch-Koerdische politicus Fanar al-Gaet in gesprek met Trouw. Tweede Kamerlid Thierry Aartsen (VVD) voelt hier weinig voor. “Nederland is geen ophaaldienst voor mensen die terrorisme hebben gesteund”, zei hij vanmorgen in Goedemorgen Nederland.

Al-Gaet, onderminister van buitenlandse zaken van het (semi-)autonome gebied, dat in handen is van de Koerdisch-Arabische beweging SDF, is boos op Nederland. Hij vindt dat het veel te lang duurt voordat Nederland de vrouwen en kinderen terughaalt. “Een land als Nederland respecteert mensenrechten en internationale wetten. Maar het is treurig om te zien dat de Nederlandse regering niet zijn verplichtingen ten opzichte van zijn burgers nakomt.”

LEES OOK: Kabinet onderzoekt terughalen vrouwelijke Syriëgangers en hun kinderen

“Het is geen vakantiegebied”, stelt Aartsen. “Het is een levensgevaarlijk gebied en het zijn mensen die willens en wetens terroristen hebben gesteund in dat gebied.” Dat de Koerden nu aanbieden om de mensen naar de grens met Turkije te brengen, maakt weinig verschil voor het VVD-Kamerlid. “Ik denk dat we hier heel voorzichtig mee moeten zijn.”

WNL-programmamaker Marien van der Kooij vindt het een lastige discussie, omdat er kinderen bij betrokken zijn. “Maar als je ziet wat die dames daar hebben meegemaakt. Je moet wel oppassen wat je, letterlijk, in huis haalt.”

Door: Thijs Kroezen

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Op1

  • Boeren hebben alternatieve stikstofcijfers naar buiten gebracht die een ander beeld geven dan het RIVM. Hebben zij gelijk en wat betekent dit voor het stikstofbeleid? Politiek verslaggever Joost Vullings en CDA-Kamerlid Jaco Geurts legden uit
  • Integratiedeskundige Keklik Yücel en columnist Özcan Akyol over het verhoor van imam Suhayb Salam van de al-Fitrahmoskee in het onderzoek naar buitenlandse inmenging bij moskeeën in Nederland
  • En Carnaval is meer dan alleen verkleden en veel drinken. Daar zijn Kamerleden Thierry AartsenLilianne Ploumen en Martijn van Helvert het over eens. Samen met professor Herman Pleij, emeritus-hoogleraar middeleeuwse letterkunde, praten zij over het maatschappelijk belang van het feest
Huiseigenaar is 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke lasten

Huiseigenaren zijn dit jaar gemiddeld 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten dan in 2019. De stijging ligt fors hoger dan die van vorig jaar…

Lees meer

‘Supermarkten en tankstations moeten sigaretten uit schappen halen’

Ondernemers met een supermarkt of tankstation moeten sigaretten komend jaar al uit de schappen halen. Dat wil althans een meerderheid van de Tweede Kamer. Die…

Lees meer

De lonen zijn gestegen, maar heeft u ook meer geld uitgegeven?

Hoe meer geld je als consument in je portemonnee tegenkomt, hoe groter doorgaans de neiging is om dat geld uit te geven. Afgelopen jaar stegen…

Lees meer

Omzet bouw stijgt, maar minder dan eerder: ‘Wachten op stikstofoplossingen’

In de bouw zagen ze de omzet in het laatste kwartaal van 2019 stijgen, maar dat is wel de laagste kwartaalgroei in vier jaar tijd….

Lees meer