main-logo NPO Start
Word lid
Foto: ANP
6 februari 2019 — 17:00

Werknemers bedreigd door asielzoekers, FNV opent meldpunt: ‘Heftig’

Vakbond FNV heeft een online meldpunt geopend voor werknemers van asielzoekerscentra die zich zorgen maken over hun veiligheid. De bond hoorde meerdere verhalen over asielzoekers die personeel zouden bedreigen.

De belangrijkste aanleiding voor het openen van het meldpunt is volgens de FNV een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid over overlastgevende asielzoekers. Daaruit blijkt onder andere dat personeel van zogenoemde ‘aso-azc’s’ onvoldoende middelen heeft om grenzen te stellen aan asociaal en crimineel gedrag van bewoners. “Die resultaten konden wij niet laten lopen”, zegt bestuurder Debbie van Leiden van FNV Zorg & Welzijn tegen Omroep WNL.

“Uit het rapport is gebleken dat in een aantal azc’s mensen niet veilig kunnen werken. Er is bijvoorbeeld intimidatie van asielzoekers of zelfs fysiek geweld. Dat is heftig.”

Impact 

Van Leiden hoorde al van een handvol incidenten. “Als je naar de cijfers kijkt, denk je misschien: waar hebben we het over? Maar het gaat om de impact. Mensen moeten hun werk kunnen doen en het idee hebben dat problemen goed opgepakt worden.”

Op het deze week geopende meldpunt kunnen ook azc-medewerkers die geen lid zijn van de vakbond hun verhaal doen. De FNV hoopt met de meldingen zicht te krijgen op welke incidenten voorkomen, waar dit het geval is en welke maatregelen nodig zijn om incidenten in azc’s op te lossen.

“Vanuit onze ivoren toren, om het maar even zo te noemen, denken we aan scholing of extra bewaking. Maar we hopen juist van mensen op de werkvloer te horen wat er moet gebeuren.”

LEES OOK: COA zet negen overlastgevende asielzoekers uit azc Beverwaard 

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Opvolgers

Kun je rijk worden van troep? Jazeker, dat bewijst de familie Kras uit Volendam. In de jaren ‘50 begon opa Kras ooit als voddenboer, maar inmiddels zijn de Krasjes afval miljonairs. Door slim te investeren en vooral door met de hele familie  hard te werken. Met de poten in het vuil. De familie staat aan de vooravond van een aantal belangrijke beslissingen die de voortgang van het familiebedrijf behoorlijk kan beïnvloeden.

Engeland is EU 43 miljard schuldig bij brexit, Johnson weigert te betalen

Groot-Brittannië moet de Europese Unie (EU) 43 miljard euro betalen indien het land besluit om uit de EU te stappen. Tegen Sky News heeft premier…

Lees meer

Strandbezoekers ‘gewaarschuwd’ voor haai in Noordzee

Op de volgestroomde stranden aan de Noordzee is zondag mogelijk met schrik kennisgenomen van een boodschap achter een reclamevliegtuigje, meldt het ANP. “Let op: hier…

Lees meer

Mogelijk eerste dode door roken e-sigaret, 193 andere gelijke situaties gemeld

ABC News meldt dat in de afgelopen week de eerste persoon is overleden door een longziekte die mogelijk is veroorzaakt door het roken van e-sigaretten….

Lees meer

Britse prins Andrew biedt excuses aan voor contact met Epstein

De omstreden miljardair Jeffrey Epstein werd in 2008 al veroordeeld voor seksueel misbruik. Ondanks de veroordeling, nam de Britse prins Andrew geen afstand van de…

Lees meer

In speeltuin gedode man is 32-jarige uit Assen, 5 mannen zitten vast

De man die zaterdag door geweld om het leven kwam in een speeltuin in de wijk Peelo in Assen, is een 32-jarige man uit Assen,…

Lees meer

‘Krakers We Are Here denken de baas te zijn omdat niemand ze aanpakt’

De asielkrakers van actiegroep We Are Here denken het recht te hebben om te kraken omdat zowel de gemeente Amsterdam als de politie niets doet….

Lees meer

Man overleden in speeltuintje na melding zedendelict met kind

Een man is zaterdagmiddag in Assen om het leven gekomen nadat hij was mishandeld. Dat gebeurde in een speeltuintje aan de Iemstukken, een straat in…

Lees meer