WNL

Kinderen blijven langer thuis wonen: ‘Hotel mama is té fijn’

Jongeren blijven gemiddeld gezien langer thuis wonen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2012 waren jongeren gemiddeld 22,8 jaar toen ze uit huis gingen. In 2017 was de gemiddelde leeftijd bij jongen die het ouderlijk huis verlieten 23,5 jaar.

De stijging was het grootst onder studenten. Gemiddeld gingen zij in 2016 één jaar later het huis uit dan in 2012. Sinds de invoering van het sociaal leenstelsel zijn minder studenten op kamers gaan wonen, zo bleek uit eerder onderzoek van het CBS. Werkende jongeren bleven 0,7 jaar langer thuis wonen dan zij in 2012 deden.

‘Thuis wonen is fijn’

Opvoeddeskundige Marina van der Wal vindt het een zorgelijke ontwikkeling, zei zij vanmorgen in Goedemorgen Nederland. “Dat betekent namelijk dat ze later gaan leren om eigen verantwoordelijkheid te dragen voor een huishouden”, stelt de opvoeddeskundige, die zegt dat op kamers gaan juist een goede manier is om spelenderwijs om te leren gaan met verantwoordelijkheden. “Op het moment dat ze écht verantwoordelijk zijn, moeten ze nu eigenlijk gaan oefenen. Dan zijn de problemen veel groter als het fout gaat.”

Volgens Van der Wal zijn er een paar oorzaken voor het later uit huis gaan van jongeren. De belangrijkste reden volgens haar: Hotel mama is té fijn. “Alles wordt voor je geregeld. Je natje en je droogje, je was, je kamer wordt opgeruimd. Dat is natuurlijk niet goed voor je ontwikkeling.”

Door: Redactie

Exit mobile version