main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 januari 2019 — 09:45

Ondanks groot tekort verkopen apothekers medicijnen aan het buitenland

Er is al een lange tijd een groot tekort aan medicijnen, maar nu blijkt dat apothekers in Nederland medicijnen, die bestemd zijn voor Nederlandse patiënten, verkopen aan het buitenland. Dat meldt dagblad Trouw.

Eerder deze maand bracht de apothekersvereniging KNMP naar buiten dat het tekort aan medicijnen de afgelopen jaren flink is gestegen. In 2010 waren er ruim 170 geneesmiddelen enkele weken niet verkrijgbaar. In 2018 is dit aantal opgelopen naar 800. Daarom wil verzekeraar VGZ een onafhankelijk onderzoek gaan doen deze verborgen handel.

Internationale fabrikanten zeggen dat dit komt doordat in andere landen de prijzen beter zijn. Maar nadat Trouw diverse gesprekken heeft gehad met producenten, verzekeraars, groothandelaren en apothekers blijkt dat er meer speelt. Veel medicijnen worden verkocht aan het buitenland. Het is al bekend dat groothandelaren aan export doen, maar dat van apothekers nog niet. Dit kan er natuurlijk voor zorgen dat Nederlandse patiënten misgrijpen.

LEES OOK: Medicijnen in Nederland te goedkoop waardoor het tekort steeds hoger oploopt

“Apotheken en groothandels hebben een verzorgingsplicht in Nederland”, legt Hennie Henrichs van farmaciebedrijf Teva. “Het is ethisch niet juist als je exporteert terwijl er krapte in de markt is.” Het is alleen onduidelijk in welke mate de verkoop van medicijnen aan het buitenland bijdraagt aan medicijntekorten.

Volgens KNMP-directeur Eric Janson gaat het niet over de apotheker bij u in de wijk die een auto over de grens laat rijden. “Onze leden zijn bezig om de apotheek goed te laten lopen. En als er leden zijn met een vergunning, mogen ze exporteren.” Daarom kan Janson zich niet voorstellen dat dit leidt tot de huidige medicijntekorten in Nederland.

Wel vindt hij het raar dat export van de anticonceptiepil doorging, terwijl deze hier niet meer te verkrijgen was. “De anticonceptiepil werd in oktober nog geëxporteerd, terwijl er sinds september een tekort was.” Hierdoor zijn apothekers Nederlandse medicijnen moeten gaan ‘terugkopen’, alleen werd dit een stuk duurder. De pillen in Nederland kosten 1,90 euro. Om dezelfde pillen terug te kopen betaalde de apotheker 9,90 euro.

Groothandels mogen officieel geen middelen exporteren die in Nederland schaars zijn, daarom gaat verzekeraar VGZ onafhankelijk onderzoek doen naar het medicijntekort en de eventuele verborgen handel.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

Waarom rijden mensen door na een verkeersongeval?

Hoe komt het dat mensen doorrijden na een verkeersongeval en zich niet bekommeren om het lot van het slachtoffer?

Doorrijden na een ongeluk is strafbaar, maar het gebeurt vaak: elk uur rijden 8 mensen door na een ongeval. Helaas zijn de gevolgen soms desastreus.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met advocaat Rick van Leusden die gespecialiseerd is in verkeersstrafrecht en Kirsten van der Zeeuw, zij verloor haar 12-jarige zoontje Nino bij een dramatisch verkeersongeval in Leiden. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en achtergronden.

Vanavond, 19 uur
Tientallen vernielingen op kerkhof in Musselkanaal

Op een begraafplaats in Musselkanaal zijn donderdagavond tientallen grafornamenten vernield. Een woordvoerder van de Antonius Parochie in het Groningse dorp bevestigt dit na berichtgeving door…

Lees meer

Nieuwe ‘slettenlijst’ van Utrechts Corps circuleert: OM doet onderzoek

Een nieuwe zogeheten slettenlijst, met foto’s, namen en nummers van Utrechtse studentes is in omloop. De redactie van WNL heeft de lijst vrijdag onder ogen…

Lees meer

CEO Tata Steel na miljardenhandreiking kabinet: ‘Gesprekken worden ingewikkeld’

Directievoorzitter van Tata Steel Hans van den Berg stelt dat de gesprekken met demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens over de vergroeningstransitie…

Lees meer

Europees Hof van Justitie moet duidelijkheid bieden over derdelanders

De rechtbank in Amsterdam weet niet of uit Oekraïne gevluchte derdelanders in Nederland mogen blijven. De rechters hebben daarom uitleg gevraagd aan het Hof van…

Lees meer

Een woning vinden is voor gescheiden millennials een drama: ‘Mensen slapen stiekem op kantoor’

Van scheiden komt lijden. Helemaal als het gaat om woonruimte. Niet zo gek dat steeds meer stellen bij elkaar blijven, simpelweg om een dak boven…

Lees meer

Doorrijders veroorzaken 20 miljoen euro letselschade: recordaantal mensen gewond  

Een recordaantal mensen is gewond geraakt door een aanrijding met een doorrijder. Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in 2023 maar liefst 1220 meldingen van letselschade binnengekregen…

Lees meer