WNL

Gaat de maximumsnelheid van 130 naar 100? ‘Als overheid moet je voorbereid zijn’

Volgens de NOS is de kans groot dat het kabinet negen megaton extra aan CO2-uitstoot minder moet uitstoten. Volgens Haagse bronnen is de kans groot dat het kabinet daarom “nog eens extra ingrijpende maatregelen moet nemen om het klimaatprobleem aan te pakken”. Een van die maatregelen zou het terugbrengen van de maximumsnelheid van 130 naar 100 kilometer per uur kunnen zijn.

Het zijn de gevolgen van de Urgenda-zaak. Die organisatie spande een zaak aan tegen de staat omdat er te weinig werd gedaan om de uitstoot van broeikasgassen terug te drinken. De rechter besloot in oktober 2018 dat de staat de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25 procent moet hebben teruggebracht ten opzichte van 1990.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven wil nog niet op de zaken vooruit lopen, omdat de zaak nog in cassatie is. “Maar als overheid moet je natuurlijk wel voorbereid zijn”, aldus Van Veldhoven vanmorgen in Goedemorgen Nederland.

130 naar 100

Er worden meerdere plannen besproken om de reductie van CO2-uitstoot te verhogen, weet de NOS. Zo zouden er twee kolencentrales eerder gesloten worden. Daarnaast wordt de maximumsnelheid mogelijk teruggebracht naar 100 kilometer per uur.

“Er wordt nog helemaal niet gesproken over scenario’s”, aldus de staatssecretaris. “Er wordt nu alleen in kaart gebracht welke knoppen we hebben en wat er gebeurt als we aan die knoppen draaien.”

Volgens Van Veldhoven wordt er binnen de coalitie goed nagedacht over de eventueel te nemen maatregelen. “Wat levert het op voor het klimaat, maar ook heel erg: wat betekent het qua kosten en draagvlak in Nederland.”

Door: Redactie

Exit mobile version