WNL

Minister: ‘Wangedrag kan echt niet, maar geen vuurwerkverbod’

Minister: 'Wangedrag oud en nieuw kan gewoon echt niet'

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) gaat binnenkort nog een keer kijken wat er gedaan kan worden om een einde te maken aan de toenemende problemen tijdens de jaarwisseling. Een landelijk vuurwerkverbod is wat hem betreft echter geen oplossing.

“Dit kan gewoon echt niet”, citeert persbureau ANP de minister als hem wordt gevraagd naar de incidenten rond de jaarwisseling. Dit aantal steeg deze jaarwisseling met 10 tot 12 procent. Zo werden hulpverleners vaker aangevallen met vuurwerk of kregen zij met ander geweld te maken.

Vuurwerkverbod

Al langer wordt een landelijk vuurwerkverbod als oplossing voor de problemen gezien. Onder andere de Onderzoeksraad voor Veiligheid, gemeenten en regeringspartij ChristenUnie omarmen dit plan. De minister wil daar echter nog niet aan.

Grapperhaus denkt dat een meldplicht voor mensen die zich misdragen beter helpt. Burgemeesters kunnen raddraaiers opdragen zich bij de volgende jaarwisseling te melden bij de politie. De politie zou graag zien dat die bevoegdheid vaker gebruikt gaat worden. De minister zal dit in het geplande overleg met de burgemeesters extra benadrukken.

LEES OOK: CDA-Kamerlid en oud-agent over jaarwisseling: ‘Bevolking stelt zich hufteriger op’  

Eind vorig jaar diende Grapperhaus een wetsvoorstel in om het hinderen of lastigvallen van hulpverleners harder te straffen.

Door: Redactie

Exit mobile version