WNL

Roken: levert het de maatschappij geld op of kost het geld?

Levert roken de maatschappij nou geld op of kost het ons allemaal geld? Die vraag wordt beantwoord door onderzoeksjournaliste Anna Dijkman in de nieuwe aflevering van Stand van Nederland, die morgen om 21:10 uur wordt uitgezonden op NPO 2.

Dijkman zet alle financiële kosten en baten van roken op een rij. Aan accijns en btw haalt de overheid per jaar zo’n 3,4 miljard euro op. Daarnaast wordt er bespaard op zorgkosten, omdat rokers eerder overlijden. Dat is een besparing van 10 miljard. Door de lagere levensverwachting wordt er ook minder aan pensioen en AOW uitgekeerd. Dat gaat om een bedrag van 6 miljard euro.

Aan de kosten kant wordt er 3,8 miljard euro genoteerd voor zorgkosten. Als rokers eerder sterven gaat er een stuk productiviteit verloren en komt er minder premie binnen voor de pensioenfondsen. Dat is een kostenpost van 10,2 miljard. Als laatste is er onder rokers meer ziekteverzuim, goed voor 4,6 miljard.

“Dat betekent dat er een plus is van 2,8 miljard”, aldus Dijkman. “Een rokende samenleving levert op dit moment meer op dan een niet rokende samenleving. Er is wel een maar. “Dit gaat nog uit van de huidige situatie. De ontwikkeling in de medische zorg gaan natuurlijk door, dus rokers kunnen we beter steeds beter behandelen aan hun ziektes.”

De zorgkosten zullen dan stijgen, terwijl een deel van de baten wegvalt. “Het kan goed zijn dat de som gaat kantelen en in het nadeel uitvalt voor de rokende samenleving.”

Kijk donderdag om 21:10 uur naar een nieuwe aflevering van Stand van Nederland op NPO 2. Deze week over de nicotine-industrie. 

Door: Redactie

Exit mobile version