WNL

Onderzoek wijst uit: ‘Criminaliteit gaat door in gevangenis, wordt niet ingegrepen’

'Terreurverdachten komen gemiddeld uit groot gezin met lagere sociaaleconomisch status'

Criminaliteit gaat door in de gevangenis. Met die conclusie komt onderzoeks- en adviesbureau DSP-groep, dat in opdracht van de politie het onderzoek uitvoerde. Ook blijkt uit het onderzoek dat er maar weinig tegen wordt gedaan door medewerkers van de gevangenissen.

Dagelijks vangt het personeel signalen op van crimineel gedrag. Het gaat dan om verdachte geldtransacties tussen gedetineerden, personen uit het criminele netwerk die op bezoek komen bij gedetineerden, drugs die naar binnen worden gesmokkeld, afpersing tussen gedetineerden onderling en naar binnen gesmokkelde mobiele telefoons.

Er wordt maar weinig met die signalen gedaan, concludeert het onderzoeks- en adviesbureau. Soms worden signalen wel geregistreerd, maar blijft actie vaak achterwege.

Een ander probleem is dat minderjarige en kwetsbare gedetineerden kunnen worden bedreigd of afgeperst. Zo komt het voor dat ze onder dwang van medegedetineerden afzien van hun verlof. Minder goede kansen op integratie kunnen weer leiden tot een grotere kans op recidive na detentie, aldus de onderzoekers.

‘Criminaliteit in gevangenis een serieus aandachtspunt’

In een reactie noemt het ministerie van Justitie en Veiligheid het voortzetten van criminele activiteiten in en vanuit detentie “een serieus aandachtspunt”.

Volgens de minister hebben maatregelen om dit specifieke probleem aan te pakken de afgelopen jaren al een en ander opgeleverd. Zo werken er nu meer mensen bij de politiedienst die de signalen registreert. Maar hij zegt ook “op korte termijn” te gaan praten om te zien wat er nog meer gedaan kan worden.

LEES OOK: Nederlandse criminelen krijgen sleutel van eigen cel: vrij spel in gevangenis

Door: Redactie

Exit mobile version