WNL

Syrische vluchtelingen 9 en 4 jaar de cel in

rechtbank

Twee Syrische vluchtelingen moeten negen en vier jaar de cel in omdat ze, voordat ze naar Nederland kwamen, hebben meegevochten met een terroristische organisatie in Syrië. Ook smokkelden ze met een vals paspoort een derde Syriër het land in en had één van hen een hennepplantage.

De twee mannen, Qusai A. (27) en Maher A. (24), woonden in de regio Deir ez-Zor in Syrië. Daar brak een burgeroorlog uit waarbij iedereen tegen iedereen vocht. Uiteindelijk vluchtten de neven uit Syrië en op 1 september 2015 kwamen ze aan in Nederland. Ze kregen een verblijfsvergunning en woonruimte.

Maar na een tip van inlichtingendienst AIVD is het tweetal eind 2017 door de politie opgepakt. De twee mannen zouden in Syrië sympathie hebben getoond voor Jabhat al Nusra, een jihadistische groepering die toen gold als het lokale filiaal van terreurgroep Al Qaida.

Na onderzoek kwam de politie op hun telefoons foto’s tegen waarop Qusai A. te zien is in camouflagekleding en met een kalasjnikov. Ook Maher poseerde op de foto’s met wapens. In een chat vertelt Qusai tegen anderen dat hij een opgeleide sluipschutter is en dat hij ‘veertien zielen op zijn geweten heeft’.

Mensensmokkel
Er zijn geen aanwijzingen dat de twee zich in Nederland ook met terroristische activiteiten hebben beziggehouden. De justitie verdenkt het duo er dan ook niet van dat ze naar Nederland zijn gekomen om een aanslag te plegen. Maar deelname aan een terroristische organisatie is ook strafbaar als je er tussentijds vandoor bent gegaan.

Bovendien blijkt dat de mannen toen ze in Nederland waren een derde Syrische vriend vanuit Griekenland naar Nederland hebben gesmokkeld. Hij gebruikte hiervoor het reisdocument van Qusai. Ook is er nog een hennepplantage aangetroffen in de woning van Qusai.

De rechtbank heeft hem daarom negen jaar cel opgelegd, wegens zijn deelname aan de terroristische organisatie Jabhat al Nusra, mensensmokkel en de wietplantage. Zijn neef Maher heeft vier jaar cel gekregen.

Door: Redactie

Exit mobile version