WNL

Militair in opleiding verheerlijkt nazisme in appgroep: ‘Kunnen we niet gebruiken bij de krijgsmacht’

Een militair in opleiding heeft twee jaar lang een WhatsApp-groep beheerd waarin het nazisme werd verheerlijkt. Defensie bevestigt het nieuws tegenover de Telegraaf. In de groepsapp werd bepaald geen blad voor de mond genomen.

Zo haalt de 19-jarige initiatiefnemer uit Enschede hard uit naar een deelnemer van de app als deze van Turkse afkomst blijkt te zijn. “Turken behoren niet tot de categorie mens!”, aldus de militair in opleiding. Daarnaast werd Hitler geprezen tijdens de gesprekken.

Zelf doet de man het af als “een gewone plek voor discussie”. Hij ontkent militair te zijn en zegt dat een foto van hem in uniform is gemaakt tijdens carnaval. Defensie bevestigt echter dat de man de opleiding Veiligheid en Sport volgt, een vooropleiding om militair te worden. De opleiding wordt aangeboden bij ROC Twente.

Defensie is nog bezig met een onderzoek naar de app en kan nog niet zeggen of er al maatregelen zijn genomen tegen de jongen.

“Dat soort mensen hebben we natuurlijk niet nodig bij de krijgsmacht”, aldus Wouter de Winther, politiek commentator van de Telegraaf, vanochtend in Goedemorgen Nederland. “Defensie is de zaak nog aan het onderzoeken, dus wellicht wordt daar nog vervolg aan gegeven.”

Mediadeskundige Angela de Jong is een stuk stelliger. “Ik denk dat het een illusie is om te denken dat ze niet op meer plekken zitten, mensen met dat soort rare sympathieën. In het leger moet hij er gewoon uit. Punt.”

Door: Redactie

Exit mobile version